Dom za lica sa invaliditetom Prijedor u proteklih godinu dana povećao je broj korisnika koji u ovu ustanovu dolaze i iz Federacije BiH, Hrvatske i Crne Gore, u kontinuitetu realizuje aktivnosti i projekte s ciljem da kvalitet usluge podigne na što viši nivo, a jedna od novina je i formiranje Savjeta korisnika, izjavio je vršilac dužnosti direktora ove javne ustanove republičkog nivoa Nikola Vujasinović.

On je naveo da ovo novoosnovano tijelo čine po dva predstavnika iz svih sedam grupa, da je inicijativa potekla od stručnog tima, da će štićenici odlučivati u svom kapacitetu uz pomoć stručnih radnika i da će uticati na donošenje odluka koje se tiču njihove svakodnevice.

“To su odluke poput izbora jelovnika, odabira mjesta koja žele posjetiti, gdje ići na izlet, kojem sportskom događaju prisustvovati i slično. To je dodatni način da pratimo i osluškujemo njihove želje i potrebe”, rekao je Vujasinović Srni i dodao da prvi put u svojoj istoriji ova institucija ima formalizovano učešće štićenika u donošenju odluka.

U proteklih godinu dana ustanova je povećala broj korisnika sa 165 na 175, a, osim iz Republike Srpske, dolaze iz Federacije BiH, Hrvatske i Crne Gore.

“Zahtjeva za prijem imamo gotovo svakodnevno. Svaki analaziramo detaljno. Ako nemamo kapacitet da nekog primimo, onda to ni ne činimo, jer nikako nam nije kriterijum novac koji po korisniku dobijamo. Stručni tim temeljno analizira svaku prijavu, detaljno sgledamo koje su naše mogućnosti, a koje nisu. Na prvom mjestu su bezbjednost, zdravlje i dobrobit štićenika i, ako nešto trenutno ne možemo, prema roditeljima smo iskreni i otvoreni i potrudimo se pronaći i preporučiti odgovarajuću alternativu”, pojasnio je Vujasinović.

Prema njegovim riječima, najbolji parametar kvaliteta je kada roditelji korisnika uoče promjene nabolje.

“Uz dječije odjeljenje napravili smo i uredili igralište, čitavom površinom stavili meku podlogu koja je sigurna prilikom pada, natkrili taj prostor, ukrasili zidove. I onda, na primjer, kako djeca sad daleko više vremena provode napolju, jedan roditelj došao da to pohvali i kaže kako se primijeti da dijete sada ima drugačiju boju lica”, kaže Vujasinović.

On je podsjetio da medicinski tehničari i njegovatelji rade u ovoj ustanovi u tri smjene, a stručni radnici iz oblasti defektologije i socijalnog rada prvu smjenu radnim danom, te najavio da se od ovog mjeseca uvodi druga smjena i za stručne radnike budući da se ukazala potreba za okupacijom štićenika i u popodnevnim i večernjim satima.

“Ovi ljudi rade jedan od najtežih poslova i u isto vrijeme najhumanijih. I ovaj posao ne može da radi svako. Mora da ga radi od srca, a opet da nađe barijeru da ga ne nosi kući. Upravo ovog mjeseca u saradnji sa Visokom medicinskom školom za naše radnike biće održano predavanje o temi sagorijevanja na radnom mjestu”, istakao je Vujasinović.

On je naglasio da ustanova ima izuzetno dobru saradnju sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, Gradskom upravom Prijedor i ovdašnjim Centrom za socijalni rad, kao i sa Centrom “Sunce” gdje se saradnja u oblasti obrazovanja i vaspitanja proširila i na sportsko-rekreativna takmičenja, dok su u samom domu zadržane postojeće aktivnosti poput izleta, posjeta sportskim klubovima, obilazaka grada i okoline, kao i sekcije poput art i muzikoterapija, te reaktivirane sekcije fudbala, stonog tenisa i karaoka.

“Išli smo na utakmice Fudbalskog kluba `Rudar`. Naš najstariji korisnik obožava sport i od kapitena `Rudara` dobio je dres sa potpisima igrača. On je od jedne društveno odgovorne privatne firme u Prijedoru dobio TV kao nagradu za najuredniju sobu i sada s mirom može gledati sport. To je vrsta stimulacije za brigu o životnom prostoru i higijeni, a sada i drugi tome teže i nadaju se, neko TV-u, neko radiju. Oni su svi kao djeca”, rekao je Vujasinović.

On je dodao da se mnogo radi i na vidljivosti ustanove i promociji aktivnosti, te da su i veb i “Fejsbuk” stranice sve posjećenije.

“Pored igrališta na dječijem odjeljenju, završili smo uređenje prednjeg dijela dvorišta i ljetnikovac u kojem smo za Prvi maj organizovali roštilj, a na oduševljenje štićenika. Počeli smo s uređenjem šetališta oko naše ekonomije uz podršku UNDP-a, a duž kojeg je posađeno 75 platana. Ovo će za par godina biti pluća Čirkin polja”, naveo je Vujasinović.

U planu su stepenice za vešeraj i zamjena kotlova, radi se projektna dokumentacija za energetsku efikasnost uz podršku solarne energije i za sanaciju fasada, a pripremljena je projektna dokumentacija za sanaciju sportskih terena, senzornu sobu i stanovanje uz podršku.

“Svakako najzahtjevniji i najkompleksniji je taj projekat deinstitucionalizacije. Imamo dosta štićenika koji su visokofunkcionalni. Idejni projekat je urađen i tri de prezentacija. Velika je to investicija, ali to je nešto čemu treba težiti, a može se realizovati i parcijalno. Mi imamo stabilno poslovanje od redovnih prihoda, a za sve veće investicije pratimo javne pozive, tražimo moguće izvore finansiranja i, što je najvažnije, imamo spremne papire”, istakao je Vujasinović.

Prema njegovim riječima, rodila se i ideja da se dodatni prihodi ostvare uvođenjem usluge profesionalne rehabilitacije, budući da ovaj dom na svojoj ekonomiji proizvodi povrće, voće i šampinjone, uz angažman radnih terapeuta i instruktora i štićenika.

“Komisija Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite dala nam je upute kako da krenemo s tom novom uslugom. Kad pogledate našu ekonomiju, imamo jednu od najboljih bašta u prijedorskoj regiji, imamo sve što možete naći i u marketima. Nezahvalno je licitirati, ali sigurno između 20.000 do 30.000 KM radom uštedimo na našoj ekonomiji, a naša kuhinja pritom pravi zdrave obroke. Višak poklonimo Domu za starija lica i Dječijem vrtiću `Radost`, jer mi smo ustanova koja i daje i dobija”, rekao je Vujasinović.

SRNA