Na lokalitetu Donji Volar – Jugovci kod Prijedora identifikovana je pojava afričke kuge svinja, rečeno je Srni u Odjeljenju za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora.

“Napominjemo da je pojava identifikovana kod divljih svinja. Kod domaćih nemamo identifikovanih slučajeva”, navodi se u odgovoru ovog odjeljenja Srni.

Načelnik gradskog Odjeljenju za poljoprivredu i ruralni razvoj Žarko Tubin naveo je da se očekuju detaljne instrukcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za dalja postupanja na terenu.

“Prilikom potvrđivanja prisustva afričke kuge svinja, veterinarski inspektor preduzeo je sve potrebne radnje s ciljem bezbjednog uklanjanja zaražene divlje svinje”, dodao je Tubin.

On je podsjetio da je grad Prijedor prilikom prve pojave ovog oboljenja u Semberiji formirao lokalni krizni centar i u skladu s instrukcijama Ministarstva preduzimao mjere i radnje s ciljem sprečavanja i suzbijanja pojave ove vrste virusnog oboljenja.

“Građani koji žive u zaraženom području, a drže svinje, treba da ih drže u zatvorenom prostoru i da povedu računa o dezinsekciji i dezinfekciji objekata”, poručio je Tubin.

Osim Tubina, u lokalni krizni centar za kontrolu afričke kuge svinja imenovani su poljoprivredni inspektor Lazo Marčetić, veterinarski inspektor Dragana Vukojević Pilipović, inspektor u Policijskoj upravi Prijedor Nemanja Predojević i šef Odsjeka za civilnu zaštitu Miroslav Krneta.

SRNA
Foto – ilustracija