Radovi na raskopavanju površinskog kopa rudnika u selu Bistrica kod Prijedora koji su prije dva dana zaustavljeni zbog protesta mještana, nastavljeni su, jer su se na licu mjesta pojavila dva bagera i nastavili sa raskopavanjem zemlje.

Mještani kažu da su zvali policiju, ali da niko nije došao. Oni ističu da je vlast očigledno nemoćna da zaustavi ilegalne radove.

Mještani Bistrice NE ŽELE rudnik uglja u svojoj mjesnoj zajednici: Pročitajte zaključke sa zbora građana – VIDEO

„Za rudarske radove koji su se izvodili ne postoje nikakve dozvole, ali čak i da se ne raskopava površinski kop rudnika, raskopavanjem se trajno devastira ovo zemljište koje se vodi kao poljoprivredno“, kaže jedan od mještana koji je snimio bagere koji su danas došli i nastavili raskopavanje.

Mještani Bistrice koji su se pobunili kažu da se radi o poljoprivrednom zemljištu, zbog čega bi poljoprivredni inspektor trebao da zabrani bilo kakve radove koji se kose sa namjenom zemljišta, dok se ne izvrši promjena namjene.

Bageri pod Kozarom raskopali rudnik bez koncesije – VIDEO

Prema postojećoj legislativi, da bi se na nekom mjestu otvorio rudnik, osim promjene namjene zemljišta i raspisivanja javnog poziva, izvođač mora da ima ugovor o koncesiji, a onda i da izradi tehničku dokumentaciju, za šta su potrebni lokacijski uslovi koje izdaje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Poslije toga se pribavlja ekološka i vodna dozvola, nakon čega Ministarstvo rudarstva i energetike RS izdaje upotrebnu dozvolu. Za sve ove dozvole i dokumentaciju, kako smo saznali, potrebno je najmanje šest mjeseci.

Gradonačelnik Prijedora podržao mještane Bistrice koji se protive otvaranju rudnika uglja – FOTO

Za lokalitet u Bistrici kod Prijedora trenutno postoji samo inicijativa, što nije ni blizu početka ispunjavanja uslova za otvaranja rudnika.

Podsjećamo, radovi su prije dva dana nakon pisanja CAPITAL-a obustavljeni, jer su se mještani pobunili i pozvali policiju.

Lokaciju je nakon obustavljanja radova obišao i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor koji je dao bezrezervnu podršku mještanima za zaštitu sela.

Policija i inspekcije zaustavili raskopavanje rudnika u Bistrici kod Prijedora

Javor je rekao tada za CAPITAL da nema informaciju da li je izvođač radova dobio bilo kakvu dozvolu od resornog Ministarstva energetike i rudarstva RS.

“Mi nemamo informacija o tome da oni imaju dozvole za rad i koje bi trebalo i nama da dostave. U ovom trenutku se ni ne zna hoće li neko dobiti koncesiju. Postojala je dozvola za istraživanje izdata prije osam godina, ali se nije radilo od tada ništa. Nije poznato ko je ovo uradio, bageri su neobilježeni, nema ni table izvođača. Niko se nije javio niti najavio radove u Gradskoj upravi“, kazao je Javor za CAPITAL.

Video možete pogledati OVDJE

U Inspektoratu Republike Srpske su ranije rekli su da su dobili predstavku građana i da će rudarski inspektor sljedeće sedmice obići taj teren.

“Inspekcijska kontrola planirana je za sljedeću sedmicu, nakon čega ćemo moći dati odgovor o kakvim radovima je riječ i koje su mjere koje može preduzeti republički rudarski inspektor“, rekli su iz Inspektorata RS.

capital.ba