Omarska je pred svojim vjernim navijačima u okviru poslednjeg kola savladala Slobodu iz Mrkonjić Grada sa 3-1 i bukvalno četiri minute prije kraja prvenstva obezbjedila opstanak. Veliko olakšanje donio je Krecelj golom u 86. minutu i donio ogromno olakšanje svima u klubu, ali i mnogobrojnim navijačima. Samo igrači, stručni štab i uprava znaju koliko je teška bila ova godina, koliko je pehova i povreda, nesretnih poraza, promašenih prilika , penala pogodilo ekipu u toku sezone, ali držala se ekipa, borila i izborila. Nije opadala ni podrška navijača i svi smo zajedno ostvarili svoj cilj – opstanak u prvoligaškom društvu.

Pred utakmicu sa Slobodom sve je bilo jasno, Omarskoj je trebala pobjeda, ali se osluškivao i rezultat iz Laktaša, gdje su Laktaši trebali pobjediti Drinu iz Zvornika, kako bi Omarska izbjegla baraž. Sloboda je sve brige prebrinula tri dana ranije, pobjedivši imenjaka iz Novog grada i došla je u Omarsku rasterećena sa razigranom i rastrčanom ekipom. Sa druge strane, Omarska je imala mnogo kadrovskih problema. Dugo prvenstvo je sve više uzimalo danak, pa su zbog povreda izostali Panić, Rastoka, Ratković i Grahovac, a zbog karton Vujičić i Stojnić. Pola ekipe.

Navijači su ispunili tribine, teren je bio odlično pripremljen i pored obilnih kiša poslednjih dana i sve je bilo spremno za odlučujućih 90 minuta.

Omarska je odlično počela utakmicu i već u desetoj minutu, Šunić je napravio sjajnu minijaturu, šutirao iskosa i pogodio prečku, lopta se odbila do Romanić Darke koji se snašao u gužvi i savladao Travara , te doveo Omarsku u vođstvo od 1:0. Samo minut kasnije, odlično je šutirao Jaćimović, ali golman gostiju još bolje brani. Ipak u 14. minutu još jedna prelijepa akcija Omarske koju završava Jaćimović prelijepim golom sa ivice šesnaesterca, u same rašlje. Ovaj put je Travar bio nemoćan i Omarska je povela 2:0, a u tim trenucima su i Laktaši vodili 2:0, pa je izgledalo da će Omarska bez puno briga izboriti opstanak.

Nastavila je Omarska sa napadima i nakon drugog gola. U 22.minutu golman Travar prvo brani odličan šut Vračar, a potom i Romanić Darke, a nakon toga krajnjim naporima uz pomoć prečke brani i opasan udarac Jaćimovića. Omarska nije uspjela dati treći gol i onda u 32.minutu gosti istrčavaju školsku kontru i Soldat smanjuje na 2:1. Tada se u ekipu Omarske uvukla nervoza i do kraja poluvremena vidjeli smo bolju i opasniju igru gostiju, ali nisu uspjeli izjednačiti. U samom finišu Lazendić je imao zicer, ali je golman Jokić odbranio njegov pokušaj i spriječio izjednačenje.

Drugo poluvrijeme je Omarska odigrala u grču. Zebnja se osjećala i na tribinama. Laktaši su ubjedljivo vodili i bilo je jasno da Omarska mora sačuvati pobjedu. Omarska je oprezno napadala i pokušavala riješiti utakmicu, ali nije uspjevala postići treći gol. U 57. minutu penal za Omarsku. U šesnaestercu je srušen Kopanja i sudija Vukojević je pokazao na penal. Ne treba ni pričati da su penali ove sezone rak rana Omarske. Ovaj put je odgovornost preuzeo Romanić Darko i pogodio stativu. Na odbijenu loptu je natrčao Šunić, ali je šutirao iznad gola.

Nakon još jednog promašenog penala, u domaću ekipu se uvukla još veća zebnja, ali su nastavili sa napadima. Pokušali su udarcima sa distance Jaćimović i Kopanja , ali je golman Travar bio uspješniji. Najbolju šansu je imao Šunić u 76. minutu koji je gađao drugu stativu, ali je lopta fijuknula tik pored desne stative.

Publika je zanijemila u 67.minutu kada je Todorović opasno šutirao sa ivice šesnaesterca, ali je na sreću domaćih lopta otišla za malo iznad gola Jokića.

I onda u 86.minutu skraćeni korner za Omarsku. Loptu je u šesnaestercu prihvati Šunić i odložio je za Krecelja koji je zakucao loptu iza leđa golmana Travara i riješio pitanje pobjednika, ali i opstanka i donio ogromno olakšanje, ali i slavlje na tribinama. Dao je Krecelj mnogo golova u svojoj karijeri, ali ovaj je možda i najvažniji i predstavlja krunu njegove karijere.

Ne volimo isticati posebno igrače, ali i na ovoj utakmici, moramo istaći golmana Jokića, Brku, Darku i Krecelja koji su preuzeli odgovornost i odigrali onako kako su nas navikli u poslednjih dvadeset godina i još jednom potvrdili da su istinske legende kluba.

Valja istaći još jedan lijep novitet. Na poluvremenu utakmice pušten je u rad moderan sistem navodnjavanja. Sav materijal je platio Mittal, a radove su volonterski izveli članovi uprave i simpatizeri kluba, tako da je sada trajno riješeno i navodnjavanje glavnog terena.

Sve u svemu, jedna teška situaciju, koju je kompletnu Omarska odigrala u grču i borbi za opstanak je imala sretan kraj. Sada treba malo odmoriti, jer već za manje od mjesec dana valja krenuti sa pripremama za sezonu 2023/24. Bilo je teško, ali na kraju slatko.

Omarska: Sloboda MG 3-1

Strijelci: Romanić Darko ‘10, Jaćimović ‘14, Krecelj ‘86 – Soldat ‘32
Sudija: Vukojević Darko (Doboj)
Gledalaca: 700
Žuti kartoni: Vračar, Begović, Panić, Krecelj (Omarska) Soldat (Sloboda)

Omarska
Jokić 7, Romanić B 7, Jovičić 7, Banović 7, Anđić 7, Zdjelar 7, Vračar 7, Šunić 7 (Trkulja -), Romanić Darko 7,5 (Krecelj 7,5), Jaćimović 7,5, Kopanja 7
Trener: Zlatko Jelisavac

Sloboda
Travar 6, Lazendić 6 (Todorović 6), Soldat 6,5, Đukanović 6, Mitrić 6, Koprivica 6 (Pucar 6), Vučković 6, Živković 6 (Ramić 6), Suljić 6, Jakešević 6, Gavrić 6
Trener: Tešić Marko

FK Omarska