sud bih (2)Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi počelo je suđenje Mirku Vrućiniću, optuženom za zločine počinjene na području Sanskog Mosta i Prijedora tokom 1992. godine.

Tužiteljica Džemila Begović pročitala je 11 tačaka optužnice koje Vrućinića terete za progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja, prisilni nestanci te nanošene velike patnje civilima.

Prema optužnici, više stotina žrtava bilo je mučeno, premlaćivano, zlostavljano na ponižavajuće načine i držano u nečovječnim uvjetima, a oko 1.000 nezakonito zatočenih žrtava prebačeno je u logor Manjača.

S područja Sanskog Mosta, prema Tužilaštvu BiH, više od 20.000 osoba je prisilno protjerano, u čemu su sudjelovale policijske snage kojima je zapovijedao Vrućinić.

U optužnici se navodi da je Vrućinić, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva.

“Od oko 32.000 lica nesrpske nacionalnosti, nakon aktivnosti optuženog i njegovih istomišljenika ostalo je pet posto na području Sanskog Mosta”, kazala je tužiteljica Begović u uvodnoj riječi.

Ona je prezentovala mape Sanskog Mosta, te naselja Briševo koje se nalazi na području Prijedora, kao i zatočeničkih objekta.

Prema njenim riječima, svjedoci na suđenju će govoriti da je policija učestvovala u hapšenju intelektualaca u gradu, obezbjeđenju zatočeničkih objekata i drugim aktivnostima.

Branilac Branko Gudalo rekao je da je, slušajući uvodnu riječ tužiteljice, imao dojam da se radi o završnoj riječi s obzirom da je tokom izlaganja prezentovan jedan dio dokaza.

Gudalo je naveo da se radi o paušalnim ocjenama, te da je jedino tačno da je njegov branjenik bio načelnik SJB-a u Sanskom Mostu.

“Moj branjenik tokom ratnih dešavanja nije ispalio metak, nije zagrebao nijedno lice. Mi ćemo dokazati da na teritoriji Sanskog Mosta nije bilo širokog i sistematičnog napada, da optuženi nema veze sa aktivnostima vojske. U ovoj optužnici se ne navodi s kim se udružio i ko su ostali članovi udruženog zločinačkog poduhvata”, kazao je Gudalo.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH bit će saslušan 6. maja.

BIRN