Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora Ranko Kolar najavio je danas da će u ponedjeljak 29. maja i u utorak 30. maja biti obilježena 81. godišnjica od prvog oslobođenja Prijedora u Drugom svjetskom ratu i 31.godina od odbrane grada Prijedora.

On je novinarima izjavio da će obilježavanje početi u ponedjeljak 29. maja u 19 časova u Pozorištu Prijedor panel diskusijom “O herojima odbrane grada” u kojoj će učestvovati istoričari Boris Radaković i Predrag Lozo.

“Oni će razgovarati sa očevicima događaja, komandantom Draškom Vujićem, pripadnikom Policijske stanice Petrom Čivčićem i tadašnjim vojnim obveznikom koji se na dan napada, nalazio ispred zgrade Gradske uprave Miroslavom Cvijićem”, rekao je Kolar.

Dodao je da će narednog dana, odnosno 30. maja u u devet časova biti služen parastos u crkvi Svete Trojice.

“Potom će u 09:30 časova biće položeni vijenci ispred spomen ploče u Policijskoj upravi Prijedor. U 10 časova biće položeni vijenci ispred spomeinak “Za krst časni” i biće zapaljene svijeće u spomen obilježju “Kameni cvijet”. Od 10: 30 do 11 časova formira se defile koji će Svetosavskom ulicom krenuti u 11 časova prema Trgu majora Zorana Karlice gdje će doći oko 11:30 časova kada počinje i kulturno-umjetnički program i obraćanje zvanica”, kaže Kolar.

On je dodao da je 30. maj značajan u bližoj istoriji grada Prijedora.

“Taj dan grad Prijedora je odbranjen od onih koji su željeli nasilno da uruše ovaj narod i nasilno da pokrenu ovaj narod sa vjekovnih prostora. Pozivam sve građane koji ovdje mirno žive da odamo zahvalnost svima koji su taj dan poginuli. Taj dan ih je 15 poginulo za odbranu grada, a 26 ranjeno. Pozivam građane da odamo zahvalnost i svima koji su taj dan odbranili Prijedor”, poručio je Kolar.

prijedorgrad.org