Pomenom i polaganjem vijenaca danas je obilježena 31 godina od pogibije dvadesetogodišnjeg policajca Radenka Đape iz Gornjeg Jelovca , prve žrtve minulog rata u Prijedoru.

Vijence kod spomen-ploče u Kozarskoj ulici položile su brojne delegacije, a prvi put se na mjestu pogibije svoga sina jedinca nije pojavila Radenkova majka Marija, koju je bolest spriječila da danas prisustvuje ovom pomenu.

Umjesto nje, cvijeće je kod spomen ploče položio njen brat, Radenkov ujak, Nenad Zavišić.

“Današnji dan je potvrda ovog naroda za borbu za vječnu slobodu na ovim prostorima. Marija je ostala sama, dvije kćerke je izgubila prije rata kada su imale 5 i 19 godina.Teško je nositi se sa bolom sve ove godine koje su prošle jer to je nenadoknadiv gubitak za majku, za porodicu”, rekao je novinarima Zavišić.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Zdravka Karlica naglasila je da, na žalost, nikad niko nije odgovarao ni za Radenka ni za ostale naše žrtve u Prijedoru.

“Samo se izgleda ovdje zakon neki stvara odnosno sudi se samo Srbima. Žao mi je što danas nema ni njegove majke, ali boli ta nepravda prema srpskim žrtvama”, rekla je Karlica.

Potpredsjednik gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Slaviša Knjeginjić rekao je da za Radenka, momka u kojeg je pucano mučki s leđa i dan-danas nije otkriveno ništa.

“Kao i obično Tužilaštvo i Sud BiH ne zanima ovaj događaj i slučajevi kad su u pitanju Srbi, njih ništa ne zanima”, istakao je Knjeginjić.

On je dodao da bez obzira na to mi moramo obilježavati i istinu tjerati.

“Ovo je istina bila da je ovdje bilo prvo ubistvo Radenka Đape, zatim 22.maja ubistvo na Hambarinama dva momka , a četiri ranjena i da je 30. maja bio napad na Prijedor. Sve to je dovelo do toga da su se u Prijedoru desile mnoge stvari koje nas i dan-danas prate”, rekao je Kneginjić.

On je dodao da je poruka sa svih ovih mjesta da se više ovo ne desi.

“Poruka je da ubuduće vodimo računa svi mi, svi građani Prijedora, da nikad više ne dođe do ovoga da ne bi bili žrtve mnogih političkih previranja koja se dešavaju.To je jedina poruka, da mir vlada u cijeloj BiH”, rekao je Knjeginjić.

Zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević je istakao da je važno sjećati se.

“Moramo reći da je ovo zločin bez kazne i da mi stvarno predugo čekamo istinu zašto se ovo desilo i kako se ovo desilo. Ovo nije najveći zločin , ali bitno je reći da je ovo bio prvi zločin i uvod u spiralu zla koja se u gradu Prijedoru desila 1992.godine i definitivno moramo doći do istine da bi mogli da krenemo naprijed”, poručio je Kovačević.

Radenko Đapa ubijen je u noći između 30. aprila i 1. maja 1992. godine, prilikom izlaska iz autobusa kada je krenuo na posao.

prijedorgrad.org