Tradicionalne 62.međunarodne ulične trke “Prijedor 2023” biće održane 11.maja, a njen promoter će biti LJubiša Đokić koji je bio jedan od pobjednika trka u Prijedoru.

Na sjednici Organizacionog odbora koja je danas održana u Prijedoru potvrđeno je da se pored učešća prijedorskih osnovaca i srednjoškolaca očekuje i nastup atletičara iz nekoliko zemalja regiona koji će nastupati pod motom “Prijedor u srcu”.

Šef kabineta gradonačelnika Danijela Dodoš potvrdila je novinarima da su pripreme za ovaj veliki sportski događaj u toku i da se ide planiranom dinamikom.

“Očekujemo da vidimo još jedno uspješno izdanje trka u našem gradu i pozivamo sve građane da nam se tog dana pridruže i podrže ovu tradicionalnu manifestaciju, a do sada već imamo prijave atletičara iz Kenije, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Mađarske”, rekla je Dodoševa.

Predsjednik Društva pedagoga grada Prijedora Veljko Janjetović je pojasnio da ove trke imaju tradiciju od 1958.godine kada su se zvale “noćne trke” i uvijek su se održavale u maju povodom dana oslobođenja Prijedora.

“Kasnije se naziv mijenjao, ali ono što je ostalo da su u njima učestvovali atletičari iz čitave bivše Jugoslavije zajedno sa našim osnovcima i srednjoškolcima i to je sve do prekida 1991.godine, a nastavljeno opet 1994. godine kada trke dobijaju prefiks međunarodne”, rekao je Janjetović.

Aktivi direktora osnovnih i srednjih škola daće značajan doprinos ovoj manifestaciji i njenoj masovnosti.

Inače, ove ulične trke se već godinama nalaze u kalendaru Evropske atletske asocijacije na kojoj se svake godine okupi oko 3.000 trkača i desetak hiljada gledalaca.

Pored sportskog značaja, trke imaju i druge aspekte, kao što su okupljanje i druženje sportista, kao i promocija grada i njegovih privrednih i kulturnih potencijala.

Organizator Međunarodnih uličnih trka u Prijedoru je Društvo pedagoga fizičke kulture grada, a pokrovitelji Grad Prijedor i Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske.

prijedorgrad.org