Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević izjavio je da je stanje bezbjednosti u Srpskoj zadovoljavajuće i da nema teških krivičnih djela.

“Poslije ubistva načelnika iz Prijedora Radenka Bašića nismo imali nijedno mafijaško ubistvo u Srpskoj”, rekao je Kostrešević u emisiji “Imate riječ” na našoj televiziji.

On je dodao da je borba protiv kriminala prioritet, ali i bezbjednost saobraćaja.

Kako je rekao saobraćaj je kompleksna oblast na koju utiču putna infrastruktura i kvalitet vozila.

Govoreći o aplikaciji “Skaj”, često korištenoj u kriminalnim krugovima, Kostrešević je istakao da je zajednički istražni tim, formiran nakon potpisivanja protokola sa Tužilaštvom BiH i SIPA, uradio veliki posao što je bilo i vidljivo kroz aktivnosti usmjerene na organizovane kriminalne grupe.

“Analizom sadržaja tih aplikacija došli smo do određenih saznanja i o našim pripadnicima i reagovali smo gdje smo imali dokaze. Ti ljudi su procesuirani i udaljeni ili potpuno izbačeni iz MUP-a”, rekao je Kostrešević i dodao da je nulta tolerancija za kriminal u policijskim redovima.

Direktor policije je rekao da je Srpska daleko ispod evropskih i svjetskih standarda kada je riječ o prisustvu opijata na ulici i da policija sve radi da to maksimalno drži pod kontrolom.

“Razvija nam se turizam, puno turista dolazi i u Banjaluku, a to sa sobom vuče i određene bezbjednosne rizike, među kojima je i droga. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske ovu oblast drži pod kontrolom”, rekao je Kostrešević za ATV.

On je ukazao i da je nasilje na internetu jedna od gorućih tema i da je prepoznat značaj javnih mreža.

“Ovo je živa oblast koja se iz dana u dan mijenja, usavršava i prilagođavanje naše buduće organizacije rada biće proširivanje kapaciteta u toj oblasti”, najavio je Kostrešević.

On je dodao da MUP ima želju da školuje nove kadrove, dok sljedeće godine u penziju ide više od 1.000 policajaca.

Policija Republike Srpske, kaže Kostrešević, godinama ima dobar rejting i saradnju sa zemljama u okruženju i evropskim zemljama, kao i uspješnu prekookeansku saradnju.

Prema njegovim riječima, kontakt tačka sa Evropolom mnogo znači Policiji Srpske, omogućava joj da bude vidljiva svim članicama, čime se postiže brža, sigurnija i efikasnija razmjena podataka i informacija.

Kostrešević je pohvalio i saradnju sa ministrom unutrašnjih poslova Srpske Sinišom Karanom, sa kojim se komunikacija realizuje na svakodnevnom nivou.

Policija Republike Srpske će 4. aprila napuniti 31 godinu postojanja, a Kostrešević je ocijenio da MUP mora biti organizovan na način da se prilagođava i prati bezbjednosne izazove.

Kada je riječ o kadrovskim promjenama, Kostrešević je naveo da je MUP najveća policijska agencija u BiH sa više od 6.000 policijskih službenika zbog čega mora postojati prohodnost kadrova.

Komentarišući oduzimanje telefona novinaru Nikoli Morači, Kostrešević je rekao da se postupalo u skladu sa zakonom, po prijavi i bez ikakvih emocija, kao i da ne vidi razlog da policija ima nešto protiv novinara koji u pozitivnoj mjeri utiču na policijski rad.

Za zabranu okupljanja LGBT populacije u Banjaluci, Kostrešević je rekao da je poslije analiza zaključeno da je takvo okupljanje preveliki bezbjednosni rizik.

“Imali smo grupu građana iz raznih sfera života koji su jasno stavili do znanja da će iskoristiti svaki mogući način da spriječe taj skup. Radili smo procjenu koliko će biti građana i policajaca povrijeđeno, koja će imovina biti uništena, da li to može preći u javne nemire i kad izvažete sve ovo, a imate zakonske mogućnosti, logično je da se takav skup zabrani”, objasnio je Kostrešević.

On je naveo i da policija ne raspolaže informacijama da će u narednom periodu doći do okupljanja građana čiji je cilj ugrožavanje javnog poretka.

atvbl.rs