Tradicija duga 70 godina, organizacija takmičenja svjetskog ranga, razvoj turizma, privremena dozvola za granični prelaz na aerodromu – svim ovim može da se pohvale članovi Aerokluba Prijedor. I pored svega ovoga, ovaj klub nema adekvatne uslove za rad, infrastruktura aerodroma Urije nije zadovoljavajuća, poletno-sletna staza je neadekvatno urađena.

Klub muče i visoki operativni troškovi zbog kojih nemaju odgovarajuće uslove za održavanje očekivanog nivoa vazduhoplovnog sporta i aktivnosti. Međutim, velikim angažovanjem i trudom pojedinaca uspijevaju raditi na svojoj daljoj promociji i razvoju, rekao je za eKapiju Vladimir Novaković, predsjednik Upravnog odbora Aerokluba Prijedor.

– Podmlađivanje je gorući problem koji se pokušava riješiti kroz obučavanje kadrova u sopstvenim školama letenja. Međutim, djelovanje na potpuno amaterskoj osnovi je veliko ograničenje zbog dostupnog vremena pojedinaca, a jako visokih zahtjeva regulatornih vazduhoplovnih agencija u pogledu standarda i kriterijuma za održavanja licenci aerodroma i letačkih škola. Podrška koju je uputio i omogućio Milorad Dodik tokom svojih posjeta aerodromu i klubu tokom jubilarne godine predstavlja veliki podstrek za dalju razvojnu inicijativu.

Novaković nam objašnjava da je pitanje infrastrukture aerodroma Urije, tj. rješavanje upotrebe betonskog dijela poletno-sletne staze, još neriješeno.

– Zabrana korišćenja ovog dijela piste zbog nezadovoljavajućeg kvaliteta završnih radova je i dalje aktuelna. Klub je učinio sve što je u njegovoj moći u traženju rješenja. Dostavljen je naš prijedlog sportskog aerodroma Urije koji je uvršten u usvojeni Regulacioni plan, a obavljeno je i niz razgovora sa republičkim nivoom vlasti koji iskazuje razumijevanje i potrebu za rješenjem. Sljedeći i neophodan korak je na gradskoj administraciji koja treba da izradi dopunski projekat i realizuje sanaciju i proširenje staze na propisane dimenzije – ističe on.

Dalje dodaje da bi rješavanje pitanja tvrde piste na aerodromu Urije zadovoljilo dugoročnu ekonomsko-razvojnu i turističku potrebu Prijedora, a omogućilo bi i korišćenje letjelišta i za potrebe Službe za potrage i spašavanje u slučaju elementarnih katastrofa i ostalih vanrednih događaja “kako je prvobitno bilo i osmišljeno”.

– Međutim, akcent treba dati ekonomsko-turističkoj perspektivi ove regije koja bi sigurno dobila veliki zamajac kroz postojanje ovakve infrastrukture. Aeroklub Prijedor, kao operator aerodroma, takođe ima i riješenu proceduru dobijanja privremene dozvole za granični prelaz na aerodromu Urije u toku ljetnjeg perioda, tako da letjelice izvana mogu dolaziti i odlaziti direktno u i iz Prijedora. Mnoge slične sredine u regionu su osnažile svoj potencijal kroz raspolaganje aerodromima sa ovakvom namjenom.

Aeroklub Prijedor već više decenija raspolaže sa osam aviona i sedam jedrilica u vlasništvu, što je veoma jaka materijalna baza.

– Zbog relativne zastarjelosti i visokih operativnih troškova održavanja ovih letjelica uprava kluba traži rješenja za transformaciju sredstva. U toku su pregovori i razmatranje ponuda za nabavku sredstava koja bi kvalitetnije i uz manje troškove mogla da zadovolje potrebe sportskog i rekreativnog rada, te školovanje kadra i napredovanje – objašnjava Novaković.

Obučavanje letačkog kadra

Što se tiče obučavanja letačkog kadra, Novaković kaže da se to obavlja kroz neprofitabilne škole Aerokluba Prijedor licencirane od strane Direkcije za civilnu avijaciju BiH – BHDCA.

– Škole su ovlašćene za davanje osnovne obuke i nekih vidova naprednih obuka za pilote aviona i dozvolu PPL, te pilote jedrilica sa dozvolom SPL. Školovanje uključuje teoretski program za kandidate koje omogućava usvajanje osnovnih znanja te praktični program letenja s čim se stiču uslovi za izlazak kandidata na polaganje određenog ovlašćenja i dozvole. Vremenski period za kompletiranje je otprilike godina dana, ali je većinom uslovljen raspoloživošću i slobodnim vremenom kandidata i instruktora angažovanih u školama. Trošak školovanja je uglavnom određen cijenom goriva za vazduhoplove. Aktuelni trendovi takođe pokazuju izmjenu, uglavnom rast, te se procjene u zavisnosti i od broja kandidata rade za svaki period posebno.

Organizacija takmičenja svjetskog ranga

U sportskom i revijalnom vazduhoplovnom segmentu Aeroklub Prijedor se dokazao kroz organizacije tradicionalnih manifestacija i takmičenja.

– Na prvom mjestu to je Petrovdanski padobranski kup. Padobranski kup u preciznim skokovima na cilj se održava od 1996. i rastao je od nivoa lokalnog takmičenja, organizovanog da bi se nakon sukoba u BiH pokrenuo najtrofejniji prijedorski sport. Kup se u protekle dvije i po decenije razvijao od lokalnog, preko jakog regionalnog do značajnog evropskog takmičenja, da bi posljednjih godina izrastao u takmičenje svjetskog ranga, i po rejtingu takmičara i po zvaničnoj kategoriji. FAI mu je dodijelila kategoriju 2, odmah ispod Svjetskog i Evropskog prvenstva. S rastom ugleda, ranga i prestiža ranijeg Petrovdanskog padobranskog kupa, sada Otvorenog prvenstva Prijedora, vremenom su i efekti postali mnogo značajniji – promocija i afirmacija organizatorskih sposobnosti, turističkih i sportskih resursa grada Prijedora i Republike Srpske u svijetu, kao i vrhunskog potencijala sportskih padobranaca i stručnog padobranskog kadra Aerokluba Prijedor – ističe naš sagovornik.

Novaković izdvaja i Blanik kup, tradicionalno takmičenje pilota jedrilice, koje se održava poslednji vikend u avgustu na aerodromu Urije u Prijedoru.

– Takmičari se ogledaju u vještini preciznog slijetanja jedrilicom u ograničeno polje. Sa ovom sportskom manifestacijom se krenulo 2006. i od tada takmičenje se održava u kontinuitetu. Na njemu, osim domaćih takmičara, učestvuju piloti jedrilice iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Od prošle godine klub je organizator susreta RC aeromodelara. Manifestacija će se ubuduće organizovati pod nazivom TopFun, a već je u startu privukla značajnu pažnju graditelja, vazduhoplovnih RC modelara iz regije.

– Nakon odličnih reakcija učesnika i analize, Upravni odbor kluba je donio odluku da ovaj susret bude tradicionalna manifestacija klubova i pojedinaca koji se bave ovim vazduhoplovnim segmentom. Susret će se održavati u prvoj polovini juna – naveo je Novaković.

Monografija

Na kraju jubilarne godine, kao vrhunac uspješne sezone, objavljena je publikacija Monografija aerokluba iz Prijedora povodom 70 godina njegovog rada i postojanja.

– Izdanje je naslovom posvećeno Aeroklubu iz Prijedora zato što je je klub kroz svoju istoriju nekoliko puta mijenjao naziv, ali je uvijek baštinio vazduhoplovnu tradiciju i kulturu Potkozarja, antifaštičke borbe i našeg grada Prijedora. Kroz Klub je u ovih 70 godina prošlo više od 700 članova koji su tabelarno pobrojani. U ovom mnoštvu članova koji su bili nosioci ili učesnici vazduhoplovnih aktivnosti ili sportskih priredbi, u Monografiji su pobrojani i oni iz plejade vazduhoplovaca koji su ostavili mnogo dublji trag za istoriju amaterskog vazduhoplovstva daleko širu od Prijedora i ove regije. Budućim čitaocima Monografije ostavljam da kroz njene tekstove i malo sopstvene mašte zakorače u jedinstven svijet pomalo idiličan zbog drugačijih vrijednosti i običaja koji su krasila neka prošla vremena – kaže sa sjetom Novaković.

ba.ekapija.com