Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Milanko Mihajilica, na sjednici je podsjetio da je Vlada Republike Srpske tri dana pred Opšte izbore zadužila Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da izradi nacrt Zakona o osnivanju opštine Omarska, a da se pola godine kasnije ništa po tom pitanju nije uradilo.

– Čini se da ovo služi da se svake dvije godine, pred izbore, predsjednik SNSD-a i cijela Vlada sjate u Omarsku i po ko zna koji put obećavaju jedno te isto. Zašto nije predložen zakon? Valjda opet čekate, sada lokalne, izbore – rekao je Mihajilica.

On je takođe istakao da postoji više opština i gradova u kojima postoji sukob nadležnosti izvršne i zakonodavne vlasti, te pokrenuo Inicijativu o izmjeni zakona o lokalnoj samoupravi.

– Predlažem da se ovaj sukob riješi na način da se gradonačelnicima, odnosno načelnicima, da mogućnost da imenuju izvršne organe vlasti. Mi sada imamo šizofrenu situaciju u kojoj oni sada ne mogu da imenuju načelnike odjeljenja, iako su pobijedili na neposrednim izborima, nego to mora da uradi skupštinska većina koja to neće da uradi. Ostale nadležnosti bi ostale skupštinama. Ova situacija koju godinama imamo u više gradova i opština mora biti rješena – istakao je Mihajilica.

Rekao je da je ogromna podrška koju je dobio gradonačelnik Bijeljine na referendumu o opozivu jasan znak da treba raspustiti lokalnu skupštinu koja je inicirala opoziv i omogućiti da se pitanje razlika na relaciji gradonačelnika koji uživa ogromnu podršku i skupštinske većine riješi u korist grada i građana.

rtvbn.com