Socijalni rad zasniva se na principima socijalne pravde i zabrane diskriminacije i to je nešto čemu svako društvo treba da teži, rekla je danas Dragana Grujičić iz prijedorskog Centra za socijalni rad, povodom obiljiževanja Međunarodnog dana socijalne zaštite.

Centar za socijalni rad Prijedor obilježio je ovaj međunarodni dan čija je tema ove godine poštivanje različitosti kroz zajedničko društveno djelovanje.

Grujičićeva, koja je socijalni radnik, navela je da se ova struka zalaže za poštovanje zabrane diskriminacije i etiketiranja.

“Naše stranke su vrlo često podložne stigmi i etiketi koju nose s obzirom na određeni status koji imaju i određene poteškoće sa kojima se suočavaju. Socijalni rad se zasniva na principima socijalne pravde i zabrane diskriminacije i to je nešto čemu svako društvo treba da teži”, rekla je Grujičićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je ocijenila da je utisak da se socijalni rad i druge pomažuće profesije nalaze u izazovima u pomaganju građanima da ostvare prava, napominjući da globalna istraživanja pokazuju da je socijalni radnik jedno od najstresnijih zanimanja.

“LJudi se suočavaju sa različitim poteškoćama koje su sve teže, socijalno-ekonomske poteškoće, poteškoće u međusobnom funkiconisanju, odnosima i problemima koji ih zadese tako da socijalni radnik najčešće balansira između pravnih propisa i toga da na najbolji mogući način zadovolji građane i da oni ostvare svoja prava”, dodala je Grujičićeva.

Socijalni radnik Željka Vučenović rekla je da se Međunarodni dan socijalnog rada obilježava svake godine trećeg utorka u martu počev od 1983. godine kada ga je uspostavila Međunarodna federacija socijalnog rada.

“Cilj je da se građani upoznaju sa pravima iz oblasti socijalne i porodične zaštite, sa poslovima koje rade socijalni radnici i sa našom ulogom u društvu i zajednici. Ovim načinom želimo da se približmo zajednici i građanima, da im pokažemo koji su to naši poslovi, da ih uputimo na koji način oni mogu da ostvare svoje pravo, da im pružimo podršku i da nam se jave ukoliko se nalaze u nekoj nepovoljnoj situaciji”, navela je Vučenovićeva.

Prijedorski Centar za socijalni rad obilježio je ovaj dan organizovanjem info-štanda na Trgu majora Zorana Karlice radi komunikacije sa sugrađanima.

SRNA