Vlažan i težak snijeg koji je proteklog vikenda padao u zapadnom dijelu Republike Srpske prouzrokovao je kvarove na značajnom dijelu srednjenaponske distributivne mreže “Elektrokrajine”, a sve raspoložive ekipe rade na sanaciji kvarova, rečeno je Srni u ovom preduzeću.

Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov istakao je da sve raspoložive monterske ekipe već treći dan neprestano rade na sanaciji kvarova, u teškim uslovima i često na nepristupačnom terenu.

“Najteža situacija je na krajnjem zapadu Republike Srpske, odnosno na teritoriji koju pokriva Terenska jedinica Novi Grad, gdje su bez napona dva kompletna dalekovoda: Dobrljin i Svodna, dok su rano jutros pušteni pod napon dijelovi magistralnog dalekovoda Blatna i Kostajnica”, navodi Klincov.

On je istakao da je jutros je u ispomoć kolegama iz Novog Grada otišlo nekoliko monterskih ekipa iz Banjaluke, Mrkonjić Grada i Kotor Varoša kako bi zajedničkim snagama što prije sanirali kvarove na srednjenaponskoj mreži.

“Teška situacija je i na području opštine Kozarska Dubica gdje su bez napona dalekovodi i dijelovi vodova za Knežicu, Rakovicu, Bačvane i Kostajnicu, dok se u Prijedoru bilježe ispadi vodova na dijelu područja Donje LJubije, Brezičana, Litice, Gomjenice i Čejreka, dok je dalekovod za Mrakovicu pušten do Benkovca”, navodi Klincov.

On ističe da radove na terenu usporavaju oborena stabla preko puteva i u šumama koja otežavaju pristup radne mehanizacije zbog čega se dosta vremena troši na rasčišćavanje trase, te se dio posla na sanaciji mora obavljati ručno, samo uz osnovni alat.

Prema riječima Klincova, sanacioni radovi se danas izvode i na nekoliko srednjenaponskih pravaca u Gradišci, Čelincu, potkozarskom dijelu Banjaluke i dalekovodu Sitari – Novoselija.

“U odnosu na prethodne dane, stanje srednjenaponske mreže je stabilizovano na području Prnjavora, Laktaša i Srpca, gdje su terenske ekipe uglavnom preusmjerene na otklanjanje pojedinačnih kvarova na niskonaponskoj mreži”, naveo je Klincov.

RTRS – SRNA