U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Gradiške 1992. godine, vještak medicinske struke govorio je o nalazima obdukcije deset tijela pronađenih u masovnoj grobnici u Turjaku.

Hamza Žujo, vještak medicinske struke, kazao je da je po naredbi Tužilaštva Bosne i Herecgovine uradio nalaz i mišljenje, a na osnovu nalaza kojeg je ranije dao vještak Miroslav Rakočević, koji je u međuvremenu preminuo.

Kako je rečeno na ročištu, Rakočević je bio prisutan tokom ekshumacije tijela iz masovne grobnice na Turjaku 2003. godine, te je odmah potom uradio obdukciju.

Vještak Žujo prezentovao je taj nalaz i mišljenje, navodeći kako on može potvrditi da je Rakočević to uradio, ali ne da je ono što stoji u nalazu tačno, jer nije prisustvovao ekshumaciji, niti radio obdukciju.

Kako je navedeno i u nalazu, Žujo je predočio da je svih deset tijela nađenih u grobnici u Turjaku imalo prelome koji su nastali projektilom iz vatrenog oružja, a kod jednog tijela evidentirana je povreda vilice nastala udarcem tupog predmeta.

“Prelom vilice mogao se desiti i udarcem pesnicom“, pojasnio je Žujo.

On je naveo da je vještak Rakočević uradio obdukciju, ali da tijela nisu sahranjena već su uzeti uzorci, nakon čega je urađena DNK analiza.

Rade Macura je optužen da je, kao komandir Prve čete Drugog bataljona Prve gradiške brigade, u junu 1992. godine, za vrijeme pretresa terena u mjestu Turjak – gdje se nalazila grupa civila bošnjačke nacionalnosti iz Kozarca, koja se, bježeći pred ratnim sukobima, pokušavala prebaciti do granice s Hrvatskom – bio prisutan tokom ubistava deset civila, među kojima su bile i tri žene.

Državno tužilaštvo uložilo je i nekoliko materijalnih dokaza, među kojima je nalaz vještaka Žuje, te konačni izvještaji o obdukciji za sva tijela nađena u masovnoj grobnici Turjak, među kojima su i posmrtni ostaci tri žene.

Tužiteljica Olivera Đurić uložila je i akt policije iz Sanskog Mosta o ekshumaciji deset tijela u Turjaku te DNK izvještaje Međunarodne komisije za traženje nestalih za lica koja su pronađena i identifikovana u toj grobnici.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. mart.

detektor.ba