Centar za životnu sredinu tužio je Vladu Republike Srpske zbog koncesije za istraživanje uglja na lokalitetu “Bukova Kosa” kod Prijedora, koja je data firmi “Drvo-export” iz Teslića.

Kako su saopštili, važeći pravni okvir za dodjelu ove koncesije obavezuje sve nadležne organe izvršne vlasti, a naročito Vladu, da politiku dodjele koncesija uređuju i sprovode u skladu sa Dokumentom o politici dodjele koncesija.

“U postojećem Dokumentu, na teritoriji opštine Prijedor, uopšte nije predviđeno dodjeljivanje koncesije za istraživanje uglja, već za eksploataciju željezne rude, kamena i mineralne vode. Usljed stvarnog činjenično-pravnog stanja, nije jasno iz čega Vlada zapravo crpi legitimnost svoje odluke, odnosno konkretno, uopšte pravno uporište pokretanja postupka dodjele predmetne koncesije, budući da se radi o ozbiljnoj povredi relevantnih propisa i pravnoj praznini za koju Vlada nema nadležnost da samostalno popunjava ili interpretira”, izjavio je pravni savjetnik u Centru za životnu sredinu”, Redžib Skomorac.

Po njihovoj ocjeni, manjak transparentnosti i nedostatak legitimnosti, nešto je što u pravilu karakteriše koncesionu politiku u Republici Srpskoj.

“Ovo je naročito izraženo u konkretnom slučaju, jer zajednica mještana lokacije na kojoj se planira istraživanje uglja, a koje se projekat direktno tiče, nije nikada imala priliku da učestvuje u javnoj raspravi koja bi bila organizovana u postupku izrade i usvajanja Dokumenta o politici, a koji bi bio usklađen sa današnjim okolnostima”, kažu u Centru za životnu sredinu.

U tužbi je istaknut i zahtjev za odlaganje izvršenja odluke Vlade, kako bi se pokušalo spriječiti nastajanje štete po životnu sredinu i pravnu sigurnost, ali i privatnu imovinu građana na datoj lokaciji, koji su suočeni sa preuranjenim otkupom svojih parcela.

O ovom zahtjevu za odlaganje izvršenja odluke Vlade, sud bi trebao da odluči posebnim rješenjem u skraćenom postupku, tj. prije donošenja konačne presude po tužbi.

capital.ba
Foto – pixabay