Idućeg mjeseca trebali bi početi radovi na regulaciji korita rijeke Miloševice u Prijedoru, čime bi konačno trebao biti riješen problem plavljenja kuća u naseljima Vrbice i Topolik.

Ova vijest najviše je obradovala mještane pomenutih naselja, koji godinama muku muče sa poplavama.

Kako kažu, za razliku od prethodne, ova vlast pokazala je razumijevanje za njihov problem.

“Deset puta, a možda i dvadeset nam je obećavano da će ovo biti riješeno. Ljudima je prije dva mjeseca u kući bilo 40, 50, pa možda i 70 centimetara vode. Nadamo se konačnom rješenju problema”, istakao je Nikola Vujak, mještanin Topolika.

Za ovu namjenu Vlada Republike Srpske obezbijedila je 3,7 miliona maraka.

Dužina korita planiranog za čišćenje je kilometar i 650 metara, a rok za završetak radova, koji su povjereni preduzeću “Prijedorputevi” je 17 mjeseci.

“S obzirom da se rijeka Miloševica proteže kroz ovo naselje u dužini od skoro četiri kilometra, Grad Prijedor uputio je inicijativu “Vodama Srpske” i dobili smo saglasnost da nastavimo uređenje preostalih dva kilometra i 900 metara. Vrijednost tih radova je oko 20.000 maraka i u narednom periodu nastavićemo sve što smo započeli”, rekao je gradonačelnik Prijedora, Slobodan Javor.

Veliki problem ovih naselja su i podzemne vode, kažu u Gradskoj upravi.

Ipak, vjeruju da će regulacijom Miloševice poplave u ovom dijelu grada postati prošlost.

“Nadam se da ćemo smanjiti rizik od poplava i da ćemo i u narednom periodu nastaviti sa realizacijom čišćenja drugih potoka i ispravljanju krivina koja se nalaze na vodotoku”, kaže Dragoslav Kabić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove.

Ovih dana radi se na čišćenju korita i sanaciji nasipa na Miloševici.

Štete od posljednjih poplava u Prijedoru su oko milion i po maraka.

Vlada Republike Srpske je za njihovu sanaciju obezbijedila 200.000 maraka, a Grad Prijedor 100.000 maraka.

kozarski.com