U Prijedoru je danas, u okviru projekta “Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju kovid 19 u BiH”, otvoren servis za čišćenje i za održavanje dvorišta koji zapošljava četiri osobe iz teško zapošljivih kategorija.

Danko Malešević iz humanitarne organizacije “Hljeb života” u okviru koje djeluje ovaj servis koji nosi naziv “Po.moć”, rekao je da je ova organizacija još 2011. godine osnovala socijalno preduzeće, kada taj koncept još nije bio poznat.

Malešević je naveo da je danas ovaj koncept i zakonom uređen, i omogućava da pravno lice stiče profit iz kojeg se finansiraju humanitarne aktivnosti udruženja.

“Otvorili smo dvije poslovne jedinice koje se uglavnom bave trgovinom. Sada je otvorena treća poslovna jedinica koja će se baviti uslužnim djelatnostima. Imamo jedan mjesec prostora gdje su finansirane plate radnika i mislim da to ima perspektivu”, rekao je Malešević novinarima u Prijedoru.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da je grad podržao osnivanje servisa sa 6.600 KM i zahvalio Američkoj agenciji za međunarodni razvoj /Usaid/ i Unicefu sa kojima se ovaj projekat zajednički realizuje.

“Posebno me raduje što je posao dobilo četvoro naših sugrađana, korisnika prava iz socijalne zaštite, dva muškarca i dvije žene. To je dobro za njih, za njihove porodice i uopšte za lokalnu zajednicu”, istakao je Javor.

On je najavio da će grad nastaviti sa zajedničkim aktivnostima i sa budžetskom podrškom za ovakve projekte.

Socijalna radnica iz Centra za socijalni rad Prijedor Dragana Savić Pešević rekla je da se projekat sastoji iz dvije komponente, od kojih je društveno preduzetništvo jedna, a druga je realizacija niza edukacija za jačanje ličnih i profesionalnih kompetencija korisnika socijalne zaštite koji su radno sposobni, a izvan su tokova tržišta rada.

Prema njenim riječima, za 33 polaznika obuka sačinjeni su individualni planovi rada i ustupljeni drugim subjektima u lokalnoj zajednici s pozivom da ime se pomogne da izađu na tržište rada.

Ona je navela da su četiri osobe dobile posao u novoosnovanom servisu “Po.moć” za koji su u okviru projekta nabavljeni materijal i oprema za rad u vrijednosti 30.000 KM.

Selma Kazić iz UNICEF-a rekla je da je inovativnost projekta u tome što se ideja socijalnog preduzetništva prvi put u BiH pokušavaju razviti kroz sistem socijalne zaštite.

Ona je navela da je cilj bio da centri za socijalni rad odaberu ciljne grupe i da se zajedno kreiraju ideje socijalnog preduzetništva, koje bi se oslonile na već postojeće lokalne resurse, a koji bi se potom dodatno razvijali.

“Inicijalna namjera nam je bila da te ideje budu održive”, navela je Kazićeva.

Ona je dodala da zahvaljujući izvještavanju medija o ovom projektu, već postoji inicijativa iz privatnog sektora da lokalnim partnerima dodaju iznos granta u novcu i da ih na taj način podrže u nastavku aktivnosti.

“Ovim putem zahvaljujem medijima koji prate ove vrijedne aktivnosti za koje se dalje čuje i to poslije izrodi još neke dodatne rezultate koje mi možda nismo očekivali u početku. Zahvalni smo gradu Prijedoru. Sa gradom Prijedorom Unicef ima dugu saradnju ne samo kroz ovaj projekat nego i kroz druge aktivnosti i bez njihove podrške mi sigurno ne bismo uspjeli”, istakla je Kazićeva.

Projekat “Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju kovid 19 u BiH” realizuje Unicef u pet opština i gradova u Srpskoj od ukupno deset u BiH, uz podršku USAID-a i pomoć lokalnih zajednica i nevladinih organizacija.

U Prijedoru ovaj projekat realizuje Centar za socijalni rad u saradnji sa humanitarnom organizacijom “Hljeb života”, Gradskom upravom, Razvojnom agencijom “PREDA”, filijalom Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, kancelarijom Privredne komore i Zanatsko-preduzetničkom komorom.

Otvaranju servisa koji nosi naziv “Po.moć” prisustvovao je i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Mirsad Duratović.

SRNA