“Kako su moji roditelji bili veoma posvećeni mom odgoju, plašili su se da ću računar koristiti za igranje igrica, te nisu bili zainteresovani za kupovinu računara. Vjerovao sam da će mi roditelji kupiti prvi računar, ukoliko im pokažem da ga neću koristiti za igrice, već da ću na njemu raditi nešto korisno. Zato sam se, još u osnovnoj školi, priključio informatičkoj sekciji gdje sam napisao i prve linije koda. Računar sam dobio, a nakon prvih nagrada sa takmičenja iz programiranja bilo je jasno da ću studirati računarstvo”, ovako počinje svoju priču Radenko Banović (27), kojem je danas računar osnovno sredstvo za rad.

Ovaj Prijedorčanin sa trenutnom adresom u Novom Sadu završava doktorske studije na Fakultetu tehničkih nauka, na studijskom programu Računarstvo i automatika. Radenko je 2018. godine dobio ponudu za posao u Institutu “RT-RK” Novi Sad. Danas radi na poziciji softver inženjer, a izabran je u naučno zvanje istraživač-pripravnik. Do sada je objavio pet naučnih radova iz oblasti digitalne televizije. Na ovom Institutu proglašen je za najboljeg tehničkog mentora za 2022. godinu.

“Nagrade koje dolaze od kolega za mene imaju poseban značaj, jer oni najbolje znaju moje kvalitete i nedostatke. Prepoznat je moj mentorski pristup, u kom je pored prenošenja tehničkog znanja potrebno ohrabriti studenta u pravom trenutku, saslušati i pomoći kada je to potrebno”, priča Radenko i studentima savjetuje da imaju strpljenja i da ne započinju radni odnos prije završetka formalnog obrazovanja.

Tokom školovanja Radenko je u Osnovnoj školi “Petar Kočić” i u Elektrotehničkoj školi bio član informatičke i inovatorske sekcije, a stečeno znanje mu je, kako kaže, omogućilo da sa lakoćom polaže računarske predmete na nižim godinama studija.

“Nagrade sa takmičenja iz programiranja i inovatorstva bile su velika satisfakcija. Fakultet je ipak mnogo zahtjevniji, i nema mnogo prostora za vannastavne aktivnosti. Uslovi za studiranje na Fakultetu tehničkih nauka su bili odlični i jednaki za sve. Nije bilo privilegovanih, a znanje je bilo jedini uslov za polaganje ispita. Uz pošten odnos prema svim studentima i odličnu saradnju sa privredom Fakultet tehničkih nauka je postao ključni segment razvoja Novog Sada”, dodaje on.

Radenko je dijete Prijedora koje ne zaboravlja rodni grad, ali i profesore i kolege iz Elektrotehničke škole. Nedavno im je bio domaćin u Institutu u kojem je zaposlen, tokom njihove stručne posjete Novom Sadu.

“Bila mi je velika čast i zadovoljstvo. Svi profesori i nastavnici su mi ostali u lijepom sjećanju, i uvijek ću biti tu da pomognem koliko je to moguće. Učenicima je potrebno pokazati pozitivne primjere i ohrabriti ih u namjeri da nastave jedinim ispravnim putem, da svojim radom i trudom postanu slobodni i nezavisni ljudi. Jedino takvi ljudi će sutra biti u poziciji da povuku čitavo društvo naprijed”, kaže on.

Globalno tržište je, priča Radenko, najveća prednost u ovom poslu, jer IT stručnjaci imaju mogućnost da rade na kvalitetnim projektima iz bilo kog mjesta koje ima stabilnu internet vezu. A samim tim mogu da biraju gdje da žive.

“Fleksibilno radno vrijeme je veliki benefit ovog posla, uz koje možete organizovati dan po vašim potrebama. Saradnja sa klijentima iz čitavog svijeta omogućava upoznavanje raznih kultura, a nerijetko dolazi i do poslovnih putovanja u inostranstvo. Ja sam imao priliku da provedem dva i po mjeseca u Tokiju radeći na projektu zajedno sa kolegama iz Japana. Za rad u IT industriji je pored dobrog tehničkog znanja neophodno poznavanje engleskog jezika i dobre komunikacione vještine”, kaže Radenko.

PLANIRA DA SE VRATI U RODNI GRAD

Nakon završetka doktorskih studija Radenko planira da nastavi da radi u paraleli privreda-nauka. “Nakon završetka studija planiram da preselim porodicu iz Novog Sada u Prijedor. IT sektor vidim kao veliku razvojnu šansu koja kod nas nije dovoljno iskorištena, a želja mi je da razvojem IT sektora doprinesem stvaranju boljeg životnog standarda u našem gradu i našoj Republici Srpskoj”, poručuje Radenko.

KROZ KARATE DO SAMOKONTROLE I PRAVEDNOSTI

“Jedna od najvažnijih aktivnosti kojima sam se bavio u životu je karate, koji sam počeo trenirati sa pet godina u Karate klubu “Šodan” Prijedor. U karateu nosim titulu crni pojas Drugi dan, i veliki broj medalja sa takmičenja. Karate je sport i vještina koja je suštinski uticala na izgradnju moje ličnosti. Vrijednosti koje težim da dostignem u životu su upravo one koje njeguje karate: poštovanje, pravednost, nezavisnost, samokontrola”, kaže on.

I GLUMA I PREDUZETNIŠTVO

“Uvijek sam bio zainteresovan i za aktivnosti koje nisu vezane za moju primarnu profesiju, ali su značajno obogatile moj život. Završio sam LJetnu školu glume koju organizuje Dramski studio “Živko Desnica” u Pozorištu Prijedor. Režirao sam i glumio u kratkometražnom filmu “Zeleni maraton” sa kojim smo osvojili nagradu u Trentu. Na takmičenju iz preduzetništva koju je organizovala Agencija za lokalni razvoj “Preda-PD” osvojio sam prvu nagradu”, kaže Radenko.

kozarski.com