Prijedorsko Udruženje za očuvanje tradicije predstavilo je danas svoja nova izdanja – knjigu “Kozarački književni razgovornik” Ranka Preradovića i novi broj časopisa “Tradicija”.

Predsjednik Udruženja Željko Šormaz rekao je da je ova godina bogata različitim aktivnosti mogle stati u 40 strana ovogodišnjeg, drugog po redu, izdanja časopisa “Tradicija”.

“Osim članaka o našem radu, imamo nekoliko interesantnih priloga, tekstova koji su u vezi sa tradicijom i običajima. Imamo nešto o kozarskoj tamburici trožici, o specifičnim običajima iz sela Niševići”, rekao je Šormaz na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naveo da je u časopisu i jedan preuzeti članak iz knjige Ognjena Vlačine “Talandara” koji govori o Radetića kuli.

“Smatramo da je ono što je on napravio svojim pozivom na očuvanje te Radetića kule zaista nešto što treba da dobije snažnu podršku javnosti”, dodao je Šormaz.

Urednik dodatka za djecu Slađana Knežević rekla je da su djeca najveći dio članstva ovog udruženja i da je zato uz drugi broj časopisa priređen dodatak za djecu uzrasta od pet do sedam godina sa nastavnim listićima, zadacima i vježbama.

“Mi se nadamo da je ovo tek početak i da će u nekom narednom broju časopisa `Tradicija` ovo biti na puno većem broju stranica i sa više nastavnih listića”, navela je Kneževićeva.

Recenzent knjige “Kozarački književni razgovornik” Vladimir Krčkovski rekao je da je ova publikacija izdata u povodu velikih jubileja, 50 godina “Književnih susreta na Kozari” i 80 godina Bitke na Kozari.

“Autor Ranko Preradović je i književnik, ali i novinar, tako da ova knjiga je u suštini zbirka odabranih intervjua s ljudima koji su učestvovali na Susretima, tako da po žanru ovo spada u novinarstvo”, naglasio je Krčkovski.

Član Udruženja Dejan Karlica rekao je da je ova knjiga jedna u nizu izdanja Odsjeka za izdavačku djelatnost, a druga u ukupnom broju naslova posvećena “Književnim susretima na Kozari”, jednoj od najvažnijih kulturnih manifestacija u Prijedoru koja je i istorijski fakt.

On je naveo da je Preradović bio učesnik još od prvih “Književnih susreta” i veliki dio svoje stvaralačke aktivnosti posvetio je njima, te uradio intervjue sa brojnim učesnicima.

“Oni su objavljivani u različitim medijima, časopisima najprestižnijim tadašnje Jugoslavije ili kasnije BiH i Republike Srpske. Ovdje se nalazi izbor od nekih 20 i nešto razgovora koje smo smatrali najvažnijim da prenesu ukupnu sliku o značaju ove manifestacije”, kaže Karlica.

On je istakao da knjiga ima i istoriografski karakter ne u uobičajenom smislu bavljenja izvorima, već zato što donosi sjvedočenja živih učesnika događaja.

Knjiga i časopis su izdanja Odsjeka izdavačke djelatnosti prijedorskog Udruženje za očuvanje tradicije.

SRNA