Fudbalska sportska asocijacija Prijedor osnovana je 16. decembra 2005. godine i ovih dana proslavlja svoj 17. rođendan.

Klub je osnovala trojka Nenad Bašić, Stojan Janjetović i Nikola Bevandić.

Jedna od zanimljivosti vezanih za ovaj sportski kolektiv je i ta da je prvi trener kluba ujedno i današnji aktuelni trener Nenad Bašić.

–Prve tri godine FSA Prijedor je imao samo omladinske kategorije a 2008. je pokrenuta i seniorska kategorija koja se takmičila u Petoj ligi PFS Prijedor. Utakmice i treninzi omladinskog pogona održavaju se na stadionu koji se nalazi u krugu kasarne “Žarko Zgonjanin” u Prijedoru, dok se utakmice seniora igraju na stadionu “Poljana zahvaljujući našim sportskim prijateljima iz OFK “Berek” – kaže Aleksandar Savić, predsjednik FSA Prijedor.

Od 2008. godine Prijedorčani imaju seniorsku ekipu, koja je do 2011.godine bila član Pete lige FSP Prijedor, a u svojoj drugoj sezoni u Četvrtoj ligi PFS Prijedor 2012/2013 osvajaju prvo mjesto i ulaze u regionalni rang takmičenja u kojem su bili sve do proteklog ljeta.

Ekipa FSA Prijedor je u prošloj sezoni ostvarila istorijski rezultat osvojivši zasluženo Regionalnu ligu “Zapad” i ostvarivši plasman u Drugu ligu RS-Grupa “Zapad”.

Da neće biti samo “prolaznici” pokazali su na terenu.

Nakon jesenje polusezone ekipa FSA Prijedor je četvrta na tabeli drugoligaškog karavana sa 27 osvojenih bodova.

Klub je 2017. i 2022. godine osvojio Kup Grada Prijedora, pobjedama nad Rudar-Prijedorom, odnosno ekipom Brzi Busnovi.

–Ove godine smo osvojili i Kup PFS Prijedor te Turnir šampiona Banjaluka koji organizuje FK Krajina. Osim seniora, FSA Prijedor ima i četiri omladinske kategorije, kadete, pionire, mlađe pionire i pjetliće. Kadeti su pet puta bili prvaci regije Prijedor koja obuhvata klubove sa područja grada Prijedora i opština Novi Grad, Kozarska Dubica i Oštra Luka. Oni se, kao i pioniri, već četvrtu godinu takmiče u Kvalitetnoj omladinskoj ligi FSRS-grupa Zapad, gdje su u sezoni 2018/19 razigravali za prvaka sa Borcem iz Banjaluke, a godinu kasnije bili prvi na kraju jesenjeg dijela, dok se mlađi pioniri takmiče u Omladinskoj ligi PFS Prijedor. Trenutno klub ima registrovana 134 igrača u svim kategorijama – dodao je Savić.

On je dodao da je omladinski pogon kluba imao i nastupe na međunarodnim turnirima.

-U Francuskoj 2013. godine igrali smo protiv Sent Etjena, koji ima najviše titula u mlađim kategorijama, Tuluza i Meca, a u Italiji 2015. godine na turniru „Leviko terme“ rivali su nam bili Juventus iz Torina, Inter (Milano), Ćezena i Udineze, a imali smo po jednu pobjedi i remi, uz tri poraza – istakao je prvi čovjek kluba.

Priredio – www.prijedordanas.com
Foto – FSA Prijedor