U organizaciji Srpskog kulturno-prosvjetnog društva “Prosvjeta” Prijedor večeras je u Galeriji “Sreten Stojanović” promovisana nova knjiga Mladena Vučkovca, koja novi naziv “Otimanje od zaborava”.

Šesta knjiga dugogodišnjeg prijedorskog prosvjetnog radnika i pisca posvećena je stradanju djece u Drugom svjetskom ratu. Kao dijete Kozare i Kozarske ofanzive, odlučio je da napiše ovu knjigu koja je, kako kaže, sjećanje, ali i opomena da se tako nešto nikada i nikome ne desi, a posebno djeci.

“Mogu da kažem da je ovo jedna svojevrsna monografija u kojoj se pored istorijskog dijela nalaze i statistički podaci o stradanju djece sa ovog područja u Drugom svjetskom ratu. Tema veoma tužna i teška, ali će služiti kao opomena budućim generacijama”, kaže Vučkovac.

Kroz knjigu provejava istina, koja nas opominje da je zaborav novi zločin, ističe predsjednik Udruženja pisaca Republike Srpske i dijaspore Prijedor i recenzent knjige Violeta Božović.

“Ponosni smo na činjenicu da postoje autori koji neće dozvoliti da zaborav padne na dječije mučeničke kosti. Hvala Mladenu na velikom trudu da naša kulturna baština dobije zaslužno sjećanje, koje će ostati trajno svjedočanstvo o strašnim stradanjima djece Kozare”, istakla je Božovićeva.

Autentična svjedočenja o ratnim dešavanjima od 1942. do 1945. godine sa područja Krajine i šire, osnov su ove knjige, koja htjeli mi to ili ne, mora da se pročita u jednom dahu, istakao je predsjednik prijedorske “Prosvjete” i recenzent knjige Branislav Kecman.

“Mislim da ne možemo ostati imuni na takve činjenice i posmatranje tog vremena i mi u “Prosvjeti” zaista se trudimo da kulturu sjećanja podignemo na jedan viši nivo, a jedan od načina je i izdavanje ove knjige”, rekao je Kecman.

Na književnoj večeri u prijedorskoj galeriji osim autora i recenzenata knjige, govorila je i Milica Savić, dugogošnji član “Prosvjete” i mladi autor brojnih romana.

kozarski.com