Svaka nagrada znači i motiviše, ističe prijedorski pjesnik Slaven Trebovac, čija je pjesma “Samoumreženje” okićena nagradom “Città del Galateo-Antonio de Ferraris”, na prestižnoj književnoj manifestaciji, koja je održana u Rimu.

“Interesantno je da na pomenutu manifestaciju svoje pjesme šalju pjesnici iz Francuske i Španije. A moja pjesma “Samoumreženje” visoko je kotirala. Postoje mnoge kategorije, a ja sam osvojio nagradu kritike u kategoriji nagrada za izvrsnost u poeziji. Prije tri godine, takođe sam dobio nagradu za izvrsnost u Rumuniji”, rekao je Trebovac.

Željan znanja i usavršavanja Trebovac je nakon Filozofskog fakulteta završio i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. I tu nije stao, uskoro će steći i zvanje diplomiranog fizioterapeuta na Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru. Piše, kako kaže, za svoju dušu. Dosad je objavio dvije zbirke pjesama “Pokajnicima pred buđenje” i “Logika srca”.

“Dođe vrijeme da se nekad osjećamo usamljeno, a imamo potrebu da razumijemo druge ljude. Kada je poezija u pitanju, ona u sebi ima taj emocionalni doživljaj svijeta. Mene nekad tom svojom slikovitošću, izrazima i emocijama poezija podsjeća i na film”, kaže on.

Trebovac je povremeno radio i kao profesor, ali je sada nažalost, bez stalnog zaposlenja. Zato i nije bio u mogućnosti da otputuje u Rim i preuzme nagradu. Uprkos tome, srećan je i ponosan što je samo nekoliko dana nakon održavanja ove književne manifestacije u Rimu, nagrada stigla u njegov grad.

kozarski.com