Muzej Kozare danas je obilježio krsnu slavu, Svetog apostola i jevanđelistu Luku.

Mir, spokoj i blagostanje, ono je što u ovoj ustanovi očekuju od ovog svetitelja, koji je poznat kao zaštitnik slikara, ljekara, pisaca i ikonopisaca.

Slavski ručak, po prvi put, upriličen je u zgradi Muzeja.

“Veoma sam sretna što krsnu slavu, po prvi put od postanka Muzeja, obilježavamo upravo u ovoj ustanovi, jer smatram da tim domaćinskim pristupom održavamo srpsku tradiciju slave i zavičajnosti. Drago mi je što je krsna slava, Sveti Luka, popraćena aktuelnom izložbom posvećenom književniku Branku Ćopiću”, rekla je Dragana Žujić, v.d. direktora Muzeja Kozare.

Obilježavanje slave, Svetog Luke, 1993. godine započeo je tadašnji direktor Milenko Radivojac koji je danas bio među zvanicama. Muzej u Prijedoru počeo je s radom daleke 1953. godine, a od 1984. godine nalazi se na sadašnjoj adresi, u objektu koji je Muzeju dat u trajno vlasništvo.

“Mnogima zvuči nevjerovatno kad pričam da sam bukvalno na drvenim kolima selio Muzej iz starih prostorija, gdje se danas nalazi tenis klub. Tad nije bilo kombija, nije bilo prevoza, pa smo na drvena kola trpali eksponate, dovozili ih ovdje, pa napravili muzej, napravili dvorište pa kuću Mladena Stojanovića. Nadam se da će ovi mlađi nastaviti taj trend razvoja muzeologije”, rekao je Radivojac.

U Muzeju Kozare u novembru i decembru prirediće još dvije izložbe, jednu likovnu a drugu istorijsku, čime će, kako kažu, zaokružiti uspješnu izložbenu godinu.

kozarski.com