Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić potpisala je ugovore sa direktorima i predstavnicima ustanova kulture čije je prijedloge za otkup djela likovne umjetnosti Ministarstvo podržalo putem Javnog konkursa za otkup djela likovne umjetnosti za 2022. godinu.
Prvi otkup djela umjetnika iz Srpske: Ministarka Trivić potpisala ugovor sa predstavnicima ustanova kulture.

Ona je pozdravila angažovanost svih podržanih ustanova da daju svoj doprinos otkupu djela afirmisanih i značajnih vizuelnih umjetnika iz Republike Srpske, ali i djela umjetnika mlađe i srednje generacije, čime je napravljen značajan korak naprijed u razvoju scene vizuelne umjetnosti u Republici Srpskoj i njenih stvaralaca.

– Riječ o prvom otkupu likovnih djela umjetnika iz Republike Srpske koje je sprovelo Ministarstvo u saradnji sa ustanova kulture iz lokalnih zajednica, a kojim smo potvrdili koliko cijenimo i kako vrednujemo rad likovnih umjetnika, koji su jedni od najvažnijih ambasadora kulture i umjetnosti Republike Srpske u svijetu – rekla je Trivićeva, te istakla značaj otkupa kako za umjetnike čija su djela otkupljena i njihovu afirmaciju, tako i za jačanja scene vizuelne umjetnosti u Republici Srpskoj i bogaćenje fundusa ustanova kulture na nivou lokalnih zajednica.

– Na ovaj način afirmišemo domaće umjetnike i njihova djela, povezujemo ih sa ustanovama kulture koje će i ubuduće na ovaj način bogatiti svoje funduse, te činiti djela i autore bližim domaćoj publici – istakla je Trivićeva.

Ona je podsjetila da je, u skladu sa javnim konkursom i procjenom stručne komisije, za 12 ustanova kulture u Republici Srpskoj otkupljeno ukupno 39 djela od 34 autora, a za što je Ministarstvo prosvjete i kulture obezbijedilo sredstva u iznosu od 100.000 KM.

Ministarka Trivić najavila je i unapređenje otkupa likovnih djela na način da će sve ustanove kulture ubuduće imati priliku da nakon konkursa Ministarstva same raspišu konkurse u skladu sa njihovim otkupnim politikama i programskim aktivnostima, kao i i rad na novoj strategiji razvoja kulture. Ovom strategijom će biti obuhvaćen i razvoj scene vizuelne umjetnosti u Republici Srpskoj, kako u smislu veće podrške savremenim umjetnicima tako i u smislu njihovog pozicioniranja na domaćoj i međunarodno sceni.

Jedna od ustanova čiji je prijedlog za otkup likovnih djela Ministarstvo podržalo je Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ iz Prijedora.

Direktorica Gordana Vila izjavila je da je za njihovu ustanovu otkupljeno ukupno sedam djela u ukupnoj vrijednosti od 8.600 KM.

– Riječ je o izuzetnim umjetnicima sa područja Prijedora, a posebno nam je drago što će se među tim djelima naći i jedan original prerano preminulog Dalibora Popovića Mikše iz Prijedora. Njegovi originali su zaista rijetki, a jedan od njih zauvijek će imati naša biblioteka – rekla je Vila.

Dušanka Stanković, direktorica Muzeja Stare Hercegovine u Foči zahvalila je Ministarstvu prosvjete i kulture što je prepoznalo koliko je ovo važno za domaće slikare i potvrdila da je Ministarstvo otkupilo tri slike lokalnih autora.

– Domaći slikari su na neki način do sada bili malo zapostavljeni, a naša ideja je da stvorimo fundus slika naših lokalnih slikara koji bi bili dostupni u izložbenim prostorijama Muzeja Stara Hercegovina za sve posjetioce – istakla je Stanković i dodala da je potrebno više raditi na afirmaciji njihovih aktivnosti i u budućnosti.

srpskainfo.com