Pogranične opštine u Prijedorskoj regiji i dalje su zanimljive za kupce iz Hrvatske koji kupuju namirnice u Srpkoj. Iako je zbog rasta cijena i pandemije smanjena mogućnost kupovine, ovaj vid trgovine i dalje, puni opštinske “kase”, jer su brojne namirnice jeftinije u Srpskoj u odnosu na cijene u Hrvatskoj.

Hrvatski državljani Novske, Kutine, Siska, Јasenovca i Hrvatske Dubice u Srpsku dolaze po gorivo, kućne potrepštine, mehaničarske, zdravstvene i mnoge druge usluge. Iako je zakon u Evropskoj Uniji jasan u vezi sa dozvoljenim namirnicama i količinama, koje smiju da se porenose preko granice, mještani hrvatskih opština kažu da se isplati kupovati u Srpskoj jer je jeftinije.

Posljednje turbulencije u svijetu odrazile su se na slabiji promet i prekograničnu trgovinu, kaže načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

– Ono što nam popravlja prosjek zadnjih nekoliko dana je naša dijaspora koja je ovih dana preplavila naš grad. I pored toga, hrvatski građani prelaze granicu ovdje u Kozarskoj Dubici jer vidimo značajan broj hrvatskih tablica na području našeg grada – kaže Reljić.

U Kostajnici, gdje se oslanjaju na prekograničnu kupovinu, u ovoj i pethodnoj godini zatvorena su 23 trgovačka i ugostiteljska objekta, a 11 je otvoreno. Svemu je doprinijela pandemija, kaže načelnik ove opštine Nikola Јanjetović.

– U posljednje vrijeme možemo primijetiti da je povećan broj građana Hrvatske koji dolaze u Kostajnicu i ovdje nabavljaju stvari koje su im prijeko potrebne za život – dodaje Јanjetović.

Prethodnih godina, prije pandemije, prema tadašnjim podacima Granične kontrole, Јedinice granične policije Dobrljin, na dnevnoj bazi evidentirano je više od 2.000 pješaka koji kupuju u Srpskoj. Sada ih je znatno manje.

Prekogranična trgovina značajna je za trgovce pograničnih opština, ali i za opštinske kase. Zato se nadaju brojnijim kupcima iz Evropske unije.

RTRS