Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” i Muzej Kozare iz Prijedora pozdravili su odluke Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kojima je ovim ustanovama odobreno 14.100 KM u neto iznosu po javnim konkursima za otkup 13 djela likovne umjetnosti, kao i za dvije publikacije, odnosno izdavačku djelatnost u ovoj godini.

Biblioteci je odobreno 6.500 KM za jedan originalni akvarel i dvije serigrafije Dalibora Popovića Mikše “Jesen”, “Soliter” i “Muzej”, ulje na lesonitu Tihomira Ilijaševića “Moja Kozara”, akril na platnu Predraga Marjanovića “U Brajevu čast”, crtež Miroslava Stakića “Gradonačelnikov razgovor” i linorez Nikole Dabića “U toj tijesnoj okolnosti znao je šta radi”.

Direktor Biblioteke Gordana Vila rekla je da ova ustanova nije do sada imala radove pokojnih sugrađana Dalibora Popovića Mikše i Tihomira Ilijaševića.

“Rijetkost je da iko ima original Dalibora Popovića Mikše. Porodica je pristala kada sam im se obratila baš zato što im se obratila jedna ustanova”, izjavila je Vila Srni.

Ona je istakla da će se sada ispraviti i greška što Biblioteka nikad nije imala rad Predraga Marjanovića, iako ima određeni fundus likovnih djela.

“Tu su i dva mlada autora pred kojima su karijere. Žao mi je što nisu prošli svi, ali mi je drago da ćemo obogatiti svoju zbirku, jer je i to uloga biblioteke – da čuva i druga umjetnička djela, a ne samo književna”, navela je Vila.

Za izdavačku djelatnost Biblioteci je odobreno 1.200 KM za 11. broj časopisa “Srp” i 2.000 KM za monografiju o prijedorskom slikaru Tihomiru Ilijaševiću koja bi trebalo da bude objavljena idućeg mjeseca u okviru 50. Književnih susreta na Kozari.

“Ovo je odličan način da se podrže umjetnici i ustanove kulture, da umjetnici dobiju satisfakciju za svoj rad, uključujući i finansijsku, ali, što mislim da je i važnije, da likovni radovi ostanu pod okriljem ustanova, a da pisani budu objavljeni”, istakla je Vila.

Muzeju Kozare odobreno je 4.400 KM za šest likovnih djela: grafiku Olivere Šipke Baste “Pozdrav suncu”, fotografiju Igora Motla “Saničani”, linoreze Zorana Banovića “Oluja”, Gorice Miletić Omčikus “Plavetnilo iz snova 3” i Milana Krajnovića “Veoma opasna situacija”, te bakropis Miloša Vučena “Crno-crni i crno-crna noć”.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić kaže da je pohvalno da se na ovaj način podrže i institucije, ali i stvaraoci, budući da se tako radi prvi put.

“Posebno mi je drago zbog mladih autora. Kad im neko otkupi djelo, to je vjetar u leđa, to je dodatna energija za dalji rad, znak da nekom umjetničko djelo treba, da ono vrijedi i da se vrednuje, a naročito za nezaposlene koji su aktivni, rade, izlažu, trude se. Ovo je pokazatelj da institucije misle o umjetniku”, rekao je Radonjić danas Srni.

Osim ovih radova koje je Ministarstvo odobrilo, Muzej je konkurisao sa još četiri likovna rada koja nisu, a Biblioteka sa još osam likovnih i dva publicistička djela.

SRNA