U Parizu je, poslije duže bolesti preminuo veliki srpski, evropski i svjetski slikar Radovan Kragulj, rodom iz Velikog Palaničišta kod Prijedora.

Njegov umjetnički i životni put vodio ga je od Velikog Palanačišta, preko ustaškog logora za djecu u Sisku, Likovne akademije u Beogradu, londonske Centrane škole za umjetnost i vještine, pedagoškog rada u Velikoj Britaniji, Belgiji i Francuskoj.

Tokom svoje impresivne karijere Kragulj je izlagao u više od šezdeset najprestižnijih galerija širom svijeta – Londonu, Beogradu, Kardifu, Kopenhagenu, Omahi, Anversu, Mančesteru, Dortmundu, Parizu… Dugi niz godina bio je profesor na univerzitetima i školama u Kembridžu, Mančesteru, Londonu i Briselu.

Bio je i jedan od pionira ekološkog pokreta u svijetu – još 60-ih godina prošlog vijeka bio je povezan sa začecima ekološkog aktivizma i jedan je od prvih umjetnika čija je tema bila odnos čovjeka prema prirodi, naročito prema životinjama.

Kragulj je bio član Akademiju nauke i umjetnosti Republike Srpske. Biće kremiran na čuvenom pariskom groblju “Per Lašez”, a njegova urna biće položena u grob u Velikom Palanačištu kod Prijedora.

mondo.ba