U Donjoj Ljubiji organizovan je osmi Memorijalni šahovski turnir “Smail Zahirović”. Okupio je oko 60 učeniska iz svih područja Bosne i Hercegivine. Među njima su i poznati velemajstori, ali i članovi brojnih šahovsnih sekcija.

Jedan od njih je i velemajstor iz Banjaluke Milan Vukić

“Mislim da sam igrao na oko pet turnira i uvijek se ovdje prijatno osjećam. Inače, prvi put sam ovdje došao prije šest godina da igram simultanku. Želim da čestitam organizatorima koji u ovoj složenoj situaciji održavaju turnir i u stvari oni su pobjednici bez obzira ko od nas pobjedi”, rekao je Vukić.

Na turniru su i članovi šahovske sekcija Udruženja distrofičara Bužim, među kojima je i Samir Đulić.

“Ranije smo bili na ovom turniru i ovdje uvijek bude dobra organizacija, tako da očekujemo dobar nastup i danas”, rekao je Đulić.

Organizator turnira, Sulejman Draganović, smatra da dvogodišnja pauza zbog epidemije virusa korona nije umanjila zainteresovanost šahista za tirnir u Donoj Ljubiji, koji je nekada bio i međunarodnog nivoa.

“Ovo je velika stvar za naše mjesto, jer posjećuju nas iz svih krajeva naše zemlje, nekada bude i međunarodni turnir, sve zavisi kada je, pa su nam dolazili igrači iz Francuske, Njemačje, Srbije, Hrvatske, Crne Gore”, navodi Draganović.

Organizator ovog turnira je šahovska sekcija “Kozara”. On je posvećen Smailu Zahiroviću, bivšem direktoru u Rudniku željezne rude “ Ljubija” koji je ostavio veliki trag u šahu Prijedora. Igrao je prvu tablu u šahovskom klubu “Rudar”.

kozarski.com