Djeca Kosova i Metohije od danas će imati još čvršću vezu sa Prijedorom.

To potvrđuje potpisana povelja o bratimljenju između OŠ ”Dositej Obradović” i OŠ ”Vuk Karadžić” iz Sočanice.

Veoma je bitno da djeca sa Kosova mogu računati na podršku od svojih vršnjaka iz Srpske, ali i da se stvore nova poznanstva i prijateljstva, poručili su predstavnici dvije škole.

”Povelja nama jako puno znači. Oni nas sad već pozivaju da dođemo tamo kod njih, tako da mislim da je to jako lijepo i za djecu i za nas”, istakla je Gina Gruban, direktor OŠ ”Dositej Obradović” Prijedor.

”Samo bratimljenje ima ogroman značaj i simboliku za oba naroda koja se nalaze preko Drine i sa ove strane. Vrlo je bitno da je to u jednom vremenu kad nam je potrebna sloga i saradnja”, dodao je Dragan Radovanović, direktor OŠ ”Vuk Karadžić” Sočanica.

Prijedor je samo jedna od lokalnih zajednica u Srpskoj u kojoj je potpisana povelja o bratimljenju.

”Još samo jedno u nizu bratimljena koje su sve ove godine učinile i djecu srećnim, a i popunile ovaj naš projekat”, naveo je Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

Za djecu sa Kosova i Metohije i učenike Osnovne škole ”Dositej Obradović” učesnici Kozarskog kola iz Meksika danas su priredili i i kulturni program. Djeca sa Kosova i Metohije u Prijedoru će boraviti do subote.

kozarski.com