Svjedočeći u svoju korist, optuženi Ljubiša Četić izjavio je da je za vrijeme akcije u prijedorskom selu Zecovi u julu 1992. obezbjeđivao putnu komunikaciju sa pripadnicima Interventnog voda i da nije imao drugih aktivnosti.

Četić je kazao da im je u bazi Interventnog voda prijedorske policije ujutro 23. jula rečeno da idu na zadatak i da su krenuli oklopnim vozilom i kombijem. On je rekao da su se parkirali na cesti u blizini Zikine kafane i da nije išao u Zecove.

“Nama je rečeno da samo pratimo putnu komunikaciju Prijedor – Sanski Most… Ostali smo dva do tri sata, možda do podne”, kazao je Četić, dodajući da je vidio dva autobusa kod vijadukta i jedan kod Zikine kafane.

Kada su odlazili prema Prijedoru, kako je rekao, nije vidio leševe. Ispričao je da su ubrzo po dolasku u bazu u Prijedor otišli za Ljubiju, jer je poginuo jedan njihov pripadnik. Kazao je da su u šumi Kurevo imali sukobe i da su uspjeli izvući poginulog.

“Čitav dan smo tu bili i naveče. Tek smo se ujutro vratili u Prijedor”, kazao je Četić.

Branilac Slobodan Perić pitao je optuženog o njegovim odnosima sa Zarifom Bačićem i razlozima zbog kojih je “lažno svjedočio”. Četić je rekao da je Bačić, kao i on, bio na ratištu u Slavoniji, ali da nisu imali kontakata sve do jedne situacije. Ispričao je da je kao vojni policajac bio na prelazu u Gradišci i da je bilo zabranjeno da se donosi oružje sa ratišta. Naveo je da je oduzeo pištolj i municiju koju je Bačić htio prenijeti.

“Od tog trenutka Zarif se nije fino ponio, a ja sam samo radio svoj posao”, rekao je Četić, dodajući da se poslije nije s njim sretao.

Optuženi je kazao da je poslije rata često odlazio u Zecove, jer se bavi lovom i ribolovom, te da se sretao s mještanima.

“Smatram da bi neko, da je išta bilo, rekao da sam nepoželjan”, rekao je Četić.

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenim u julu 1992. u Zecovima optuženi su Dušan Milunić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Ilija Zorić, Željko Grbić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), rezervne milicije i drugih formacija.

Na poziv Četićeve Odbrane saslušan je i Duško Pekija, koji je rekao da je bio pripadnik rezervnog sastava policije, ali da nije učestvovao u akciji u Zecovima.

Branilac Slobodan Perić pitao je svjedoka šta bi rekao ako bi dva svjedoka navela da su ga vidjela u autobusu ispod vijadukta u Zecovima, Pekija je rekao da nije bio tu.

Odbrana je uložila i nekoliko materijalnih dokaza, čime je okončala svoj dokazni postupak.

Odbrana Radeta Grujčića navela je da planira uložiti samo materijalne dokaze, dok je od svjedoka i svjedočenja optuženog odustala, a Odbrana Uroša Grujčića ne planira izvoditi dokaze.

Suđenje se nastavlja 15. jula saslušanjem svjedoka Rajka Gnjatovića, posljednjeg optuženog.

detektor.ba