Osnovni sud u Prijedoru prihvatio je izjavu o priznanju krivice i osudio V.S. iz Prijedora na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Prema presudi, koju je sud danas objavio, V.S. je 15. septembra 2020. godine u Gornjoj Jutrogošti kod Prijedora ispalio iz poluautomatkse pušle dva metka u vazduh u blizini kuće oštećenog J.Z, jedan u pravcu njegove kuće u kojoj su osim njega bili i njegova supruga i troje maloljetne djece, pri čemu je pogodio zid kuće. U povratku svojoj kući ispalio je još jedan metak, a kod svoje kuće još najmanje dva.

Dalje se navodi da je u porodičnoj kući i pomoćnim objektima neovlašteno držao oružje i municiju čije je držanje građanima nije dozvoljeno, a koje je optuženom trajno oduzeto.

U izrečenu kaznu računaju se i tri mjeseca provedena u pritvoru, od 15. septembra do 15. decembra 2020. godine.

Licu V.S. se uz izrečenu jedinstvenu kaznu zatvora izriče i mjera bezbjednosti obaveznog liječenja od zavisnosti od alkohola koja će se izvršiti u Klinici za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, odmah po pravosnažnosti ove presude, pri čemu će se vrijeme provedeno u ovoj ustanovi za izvršenje ove mjere uračunati u izrečenu kaznu zatvora.

“Navedena mjera će trajati dok se ne otklone razlozi zbog kojih je izrečena, može trajati i duže od izrečene kazne zatvora, ali ne duže od tri godine, i nakon isteka vremena izrečene kazne zatvora izvršava se na slobodi”, navodi se u presudi.

srpskainfo.com – SRNA
Foto – ilustracija