Svoju nepokretnu majku, koja ima 93 godine, ostavila sam u Domu za starija lica u Prijedoru, da bih je samo tri dana nakon toga morala vratiti kući, jer je u međuvremenu ona pala s kreveta. Po rukama i nogama je imala modrice i rane, za koje ne znamo tačan uzrok, a bez našeg pristanka su je i ošišali na kratko.

Kazala je ovo za “Nezavisne novine” Draginja Mikanović, Prijedorčanka s adresom u Beogradu, koja je svoju staru i onemoćalu majku, Bosiljku Vučenović, smjestila u ovaj dom, očekujući, kako je sama kazala, da se o njenoj majci brinu, a ne da već drugu noć padne i ozbiljno se povrijedi.

“Nisam mogla sebi doći. Pitala sam zašto je pala, kako se to desilo. Drugu noć koju je provela u Domu ona je već zadobila povrede. Ona je nepokretna žena, te sam im naglasila da moraju podići ogradicu na krevetu da ne bi ispala. Objašnjenje zaposlenih u Domu je bilo da je ona mene tražila, oni su navodno tu ogradu podigli, te su objasnili da se ona na tu ogradu podigla i pala preko nje”, rekla je Mikanovićeva, koja ne vjeruje da je njena majka, stara i bolesna žena, imala snage da se rukama popne na ogradu kreveta.

Dodala je da je tu noć njena majka prebačena kod ljekara, te da je doktor zabilježio da je zadobila povrede ruke i glave.

“Na desnoj sljepoočnici su joj morali ušiti ranu koja je nastala prilikom pada. Međutim, neurohirurg je napisao da je ona navodno pala u Domu, te da je kod ljekara stigla bez pratnje nekoga iz Doma”, kazala je Mikanovićeva, ističući da je nakon što je vidjela u kakvom joj je majka stanju odlučila da je vrati kući.

“Podlivi su joj se spustili na lice, na rukama je imala masnice kao da ju je neko vukao, što nam je ona i rekla da je neko radio nakon što je pala. Na nogama je imala rane koje se sada moraju previjati”, navela je Mikanovićeva.

Kako je navela, odmah je primijetila da su je i ošišali.

“Kada sam pitala zašto su je ošišali, rekli su da to tako mora. Ošišali su je kao da je u logoru, bez prethodne najave ili da su meni rekli da je treba ošišati jer oni joj ne mogu vezati kosu, a ona inače nosi maramu”, kazala je Mikanovićeva, dodajući da je jedini odgovor koji su dobili od Doma da se takve stvari dešavaju.

“Iako je majka u Domu boravila samo tri dana, nama je usluga naplaćena kao da je tu provela pola mjeseca”, zaključila je Mikanovićeva.

S druge strane, Bojan Becner, direktor JU Dom za starija lica Prijedor, za “Nezavisne novine” je rekao da je gospođa Vučenović starija žena koja pati od demencije, te da je istina da je pala iz kreveta.

“To se dešava, ona je bila uznemirena, ali mi nemamo pravo da nekoga vežemo i fiksiramo za krevet bez saglasnosti psihijatra i dozvole”, rekao je Becner.

Dodao je da u ovom domu imaju 160 korisnika, te da se ne mogu 24 sata posvetiti baš svakom od njih.

“Nakon pada smo pozvali Hitnu pomoć Doma zdravlja Prijedor. Baka Bosiljka je izjavila da je i u kolima Hitne pomoći pala s njihovog ležaja, te da ju je pratilac vukao za ruke da je podigne, te da je tako zadobila modrice na rukama”, naveo je Becner, ističući da su u ovom domu uradili sve što su mogli i što se po pravilniku radi u ovakvim situacijama.

“Šta je bilo poslije, otkud joj dodatne modrice, mi stvarno ne znamo, to nije nastalo kod nas u Domu”, kazao je Becner, dodajući da je za boravak bake Bosiljke naplaćeno onoliko dana koliko je tu boravila.

“Što se tiče šišanja, to radimo svim korisnicima jer moramo da pazimo na njihovu higijenu”, zaključio je Becner.

nezavisne novine