U prostorijama Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora „PREDA“ danas počinje studenstsko takmičenje ”Hakaton”, koje će okupiti timove sa univerziteta iz BiH i Crne Gore. Timove čine studenti poljoprivrede, elektrotehnike i prirodno-matematičkih fakulteta, čiji zadatak će biti da u roku od 48 sati razviju softversko-hardverska rješenja na zadate probleme iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

”Prijedor ima svoj tim koji će učestvovati na tom takmičenju. Hakaton je jedna specifična vrsta takmičenja koje je vremenski ograničeno, limitirano na 48 sati i učesnici imaju praktično konkretan zadatak, a to je problem iz realnog života koji pokušavaju da rješe kroz kreiranje odgovarajućih softverskih rješenja. Tema Hakatona je vezana za poljoprivredu odnosno za optimizaciju klimatskih uslova u zatvorenom prostoru”, istakao je Goran Rodić, projekt menadžer Agnecije PREDA.

Takmičenje se organizuje u sklopu Ersamus+ projekta VIRAL, čiji kordinator je Univerzitet u Banjoj Luci. Glavni sponzor takmičenja je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS uz podršku brojnih institucija i privrednih organizacija.

kozarski.com