Radnici bolnice „Doktor Mladen Stojanović“ i Doma zdravlja Prijedor održali su mirni skup u parku prekoputa zgrade Gradske uprave, kako bi izrazili nezadovoljstvo jer im iz lokalnog budžeta nije isplaćena novčana pomoć zbog rada tokom epidemije virusa korona.

Predsjednik Udružene sindikalne organizacije doktora medicine, medicinskih sestara i tehničara bolnice Prijedor Davor Hrnjić, naveo je da radnicima nije dozvoljeno okupljanje ipred zgrade Gradske uprave.

– Želimo da naglasimo da nam nije dozvoljeno okupljanje ispred same zgrade Gradske uprave nekom odlukom gradskih vlasti, koja nam je jutros saopštena od strane Policjske uprave Prijedor. Mi to ne razumijemo, zašto se ne odabrava ovakav skup koji je miran, nenasilan, koji je uredno najvljen policiji. Naglašavamo da je prije nekih godinu dana na tom istom mjestu ispred Gradske uprave dozvoljen skup u znak podrške bivšem gradonačelniku u vezi sa nekom aferom koja se tada navodno odvijala, tada se moglo dozvoliti okupljanje ispred zgrade Gradske uprave, danas se to ne dozvoljava, mi smo ogorčeni tom odlukom, ali oni koji su je donijeli neka stanu iza toga – rekao je Hrnjić.

Hrnjić je rekao da medicinski radnici neće odustati od svog zahtjeva za novčanu pomoć.

– Tražimo ono što su dobili medicinski radnici iz drugih sredina kao što su Banjaluka, Bijeljina, Trebinje, Višegrad, Zvornik, Gradiška, Laktaši, Prnjavor. Nećemo odustati od ovoga, tražimo da nam se obrate i prime nas konačno na sastanak i kaži nam kolika će pomoć biti i kada, a ne da nam se obraćaju nekim saopštenjima – rekao je Hrnjić.

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara bolnice Prijedor Ivana Davidović je rekla da u ovom okupljanju radnika nema političke pozadine.

– Samo tražimo ono što je većina gradova u Srpskoj dobila, nikakve političke pozadine nema. Naš zahtjev nema, veze sa staračkim domovima jer u starački dom niko nije mogao da bude primljen bez PCR testa, mi se borimo za sve radnike bolnice,Doma zdravlja i Transfuzije – navela je ona.

Predsjednik strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara u Domu zdravlja Prijedor Snježana Dobrijević smatra da su radnici ove ustanove zaslužili novačnu pomoć.

–Nama je prije pet mjeseci bivši direktor, a sadašnji gradonačelnik obećao novčanu naknadu u određenom iznosu iz razloga što je ustanova pozitivno poslovala i zbog rezultata rada, mi ne tražimo pomoć od Gradske uprave mi očekujemo i tražimo novac od naše ustanove koji smo mi zaradili i koji nam je obećan i isključivo tražimo za sve radnike jer nema radnika u Domu zdravlja koji nije na neki način učestvovao u borbi sa kovidom – rekla je ona.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor naveo je da je zdravstvene radnike treba uvažavati i da niko ne bježi od toga da im pomogne, ali da je dogovoreno da im se novčana pomoć isplati nakon rebalnsa budžeta.

– Na sastanku koji smo održali oni nisu nisu rekli isplatite nam za pet dana, 15 ili 20. Ja sam došo na “gotov budžet” ne mogu sada uzeti stavku koja ne postoji i pustiti isplatu. ja sam rekao na rebalansu budžeta tek se ta stavka može pojaviti pomoć zdarvstvenim radnicima jer je ovako fizički nema i ne mogu ispalatiti kršio bih zakon i oni su toga svjesni i rekli su “nema problema, dajte kada bude prvi rebalans pa ćemo se dogovoriti” -izjavio je Javor.

Dodao je da su mu stigli zahtjevi i ostalih zdravstvenih ustanova iz Prijedora te da smatra da bi svim radnicima trebalo isplatiti novčanu pomoć koja će biti manja od 500 KM.

srpskainfo.com