Prenesi svojim inspektorima, možda nešto saznaju, bila je posljednja poruka načelnika krim. policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića koji je ubijen u ponedjeljak oko 6.50 u prijedorskom naselju Pećani, kada je krenuo na posao.

Šta je Bašić sugerirao i šta bi „trebalo provjeriti“, naravno, nije saopšteno.

Međutim, saznanja koja dolaze iz krugova bliskih istrazi i policijskim agencijama u BiH ukazuju da je Bašić, za kojeg kolege tvrde da je bio „dobar i pošten čovjek“, otvaraju brojna pitanja.

Metak u potiljak

Naime, prema izvorima portala Radiosarajevo.ba, Bašić je primijetio da ga neko prati još mjesec prije ubistva! Navodno je to i prijavljivao, ali ga izgleda niko nije posebno ozbiljno shvatio…

Žestoki momci na meti istrage za likvidaciju Radenka Bašića: Kabaša traže za ubistvo, Railić povezan sa Lovrenovićem

Podsjetimo, nešto slično se dogodilo u slučaju pomoćnika direktora Agencije za istraživanja i dokumentaciju (AID), pokojnog Nedžada Ugljena koji je, takođe, tvrdio da je praćen i da bi mogao biti ubijen, i to dosta prije nego se to, nažalost, i dogodilo septembra 1996. godine.

Među ostalima o tome je javno svjedočio i bh. advokat i novinar Senad Pećanin.

Istorija se, izgleda, ponavlja.

Međutim, Bašić je to da je praćen tvrdio, navodno, i na policijskom kolegiju, ali su mnogi mislili „da umišlja“.

A nije umišljao… Štaviše, jednom prilikom su slali pozornika da „provjeri navode“ načelnika krim-policije, koji, naravno, ništa nije mogao da utvrdi.

Jer, gotovo sva saznanja ukazuju da je Bašića ubio „strogi profesionalac“.

Nesretnom načelniku kriminalističke policije prišao je na samo metar iza leđa i, kao što je poznato, pucao mu u potiljak!

„Takvo profi ubistvo nije viđeno kod nas“, kažu nam izvori.

Jako je čudno da je, kako kažu naši sagovornici, da je “Bašić praćen, da je to prijavljivao i da ništa nije urađeno na njegovom obezbjeđenju“.

Dugi godinama poznat policiji: Otkrivamo ko je uhapšen zbog povezanosti sa ubistvom Radenka Bašića – FOTO

Isti izvori zasad isključuju moguće političke motive, ali vjeruju da je Bašić očito „nekome stao na rep“ i da je u svemu „neka ozbiljna mafija“.

Nameće se i pitanje ima li prstiju nekog iz struktura policije, odnosno MUP-a RS, u cijelom slučaju i je li Bašić zaista „skontao nečije kriminale sheme“.

Indikativno je da se zločin desio upravo u vrijeme kada policije nema na ulicama. Naime, svi u to vrijeme u PU razdužuju opremu.

Tajna Sky aplikacije

Nova smjena dolazi na teren tek poslije 7 sati. Taj period od 6.30 do 7 sati je jedini termin u 24 sata kada nema nijednog policajca van zgrade. Ubica je to sigurno znao.

ATV ekskluzivno otkriva: Evo ko je osoba sa fotorobota – FOTO

Razumljivo je da policija nastoji što prije želi riješiti slučaj ubistva svojeg kolege, ali upoznati sa ovim slučajem izražavaju sumnju na pretpostavke da iza svega stoje lokalni kriminalci. Teza prema kojima je neko iz lokalne sredine naručio profesionalnog ubicu samo zato jer je načelnik krim. policije valjda naredio da ga „malo pritisnu“, jasno, prilično je teško održiva. Izražavaju se sumnje i u pogledu osoba sa čijim se imenima već licitira u javnosti, no o tome će javnosti govoriti zvanični organi. Sve je još uvijek predmet detaljnih provjera.

Međutim, indikativno je da se prema nepotvrđenim informacijama Bašić operativno raspitivao o nekim osobama iz Novog Grada koja su imala Sky aplikaciju o kojoj se mnogo govori u posljednje vrijeme. To baca novo svjetlo na cijeli slučaj

Dodatno sumnju izaziva činjenica da je i jedna agencija na državnoj razini „istraživala Novi Grad“ jer tamo ima puno osoba koje su koristile spomenutu aplikaciju. Uz ostalo, istraživalo se ko su te osobe, koje šifre i nadimke koriste… Je li Bašić došao do nekog ozbiljnog traga i kakvog? Je li to mogao biti realan motiv za ovaj zločin? Hoće li istraga uključiti i ove detalje?

Podsjetimo, tek u novembru prošle godine portal Radiosarajevo.ba je objavio kako su aplikacija “Sky ECC” i kriptovani telefoni koje je otključala francuska policija otkrili da u zemljama bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija, uključujući i Kosovo i Sloveniju) postoji opasna međunarodna kriminalna grupa.

Ta grupa se dovodi u vezu sa protuzakonitim obavještajnim radom, nedozvoljenom trgovinom narkotika “na veliko”, pa, prema nekim neslužbenim informacijama, čak i sa organiziranjem likvidakcija! Prema tadašnjim informacijama portala Radiosarajevo.ba iz sigurnosnih agencija BiH koje i dalje provode široku istragu, paraobavještajna služba djeluje na području RS i Srbije, a čine je bivši pripadnici Državne bezbjednosti i “Crvenih beretki”.

Podaci u vezi s tim slučajem ukazivali su i na možebitnu političku pozadinu.

radiosarajevo.ba