Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor je povodom Dana djeteta danas u Prijedoru organizovalo seminar za vaspitače i stručne saradnike na kojem su, osim prijedorskih, učestvovali i kolege iz Kikinde.

Naime, seminar je organizovan u saradnji sa rukovodiocioma i svršenih studentima Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača iz Kikinde.

Direktor ove Škole Angela Mesaroš Živkov je potvrdila da je danas potpisan sporazum sa Udruženjem za očuvanje tradicije ističući da je to veliki korak budući da se radi o međunarodnoj sradnji.

-U našoj školi postoji, u regionu, jedinstven smer, a to je strukovni vaspitač za tradicionalne igre i upravo je ovaj seminar otvorio vrata da se i ovde predoči šta se sve radi u našoj školi – izjavila je Mesaroš Živkov novinarima u Prijedoru.

Ona je dodala da su pored predviđene praktične primjene za tradicionalne igre odnosno ples za djecu, tu bile i radionice koje su danas održane im koje su bile usmjerene na tradicionalne muzičke igre i kreacije, teorijski pristup obradi tradicionalnih igrada i profesionalne kompetencije umjetničkih rukovodilaca u radu sa djecom predškolskog uzrasta.

-Ove dve institucije su potpisivanjem današnjeg sporazuma dobile priliku da razmenjuju iskustva, održavaju konferencije i seminare te organizuju razmene studenata – kazala je Mesaroš Živkov.

Direktor Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor Željko Šormaz je istakao da je razlog održavanja seminara bio da se ljudima koji rade sa djecom u vrtićima i predškoskim ustanovama i osnovnim pkolama, kao i ljudima koji se bave djecom u kulturno-umjteničkim društvima približe neka nova znanja koja do sada nisu imali i sa kojima nisu imali prilike da se susretnu.

-Veliko nam je zadovoljstvo što su nam gosti iz Kikinde danas ovdje i mogu reći da je ovo nešto jedinstveno i što se po prvi put održava u Prijedoru – rekao je Šormaz.

On je dodao da je seminar održan na današnji dan, tačnije Svjetski dan djeteta kada se u svijetu posebno prepoznaje problem sa kojim se djeca susreću u svom životu, a to je prije svega, da oni koji rade sa njima moraju biti obrazovani i imati određene kvalifikacije.

-Mi smo danas organizovali seminar da ljudi koji imaju određena saznanja, da ih dopune, da ih osvježe i prošire, a oni koji nisu imali ovakva saznanja i nisu se suretali sa ovom tematikom, da usvoje neka nova znanja – rekao je Šormaz.

On je dodao da je to garancija da će se u budućnosti sa djecom raditi kvalitetnije, a kako je rekao, svrha rada i ovog Udruženja je upravo prenošenje tracicije na buduće generacije i to ako je moguće što kvalitetnije.

Predstavnici Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača iz Kikinde i prijedorskog Udruženja za očuvanje tradicije potpisali su i sporazum o saradnji.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com