U Prijedoru je predstavljen osmi mural pod nazivom “Nebo je granica” autora Dragana Inđića.

Ovaj akademski slikar i grafički dizajner više puta bio je učesnik konkursa za izbor murala.

Ove godine njegovo idejno rješenje izabrano je kao najbolje.

“Nebo je granica” akademskog slikara Dragana Inđića naziv je murala koji je predstavljen u Prijedoru. Oslikan je na zgradi Ugostiteljsko–ekonomske škole. Ovaj osmi po redu mural, ima posebnu simboliku.

– Јa kao bivši učenik Ekonomske škole sam zapravio htio da poručim da formalno obrazovanje ne mora biti kraj. Učenici uvijek mogu da uče i da se usavršavaju u nekim drugim smjerovima – rekao je Inđić.

Cilj ovog projekta jeste da se Prijedor brendira kao grad slikara, te da kroz murale postane prepoznatljiv u širem regionu i na kulturnoj mapi Evrope, ističu iz Udruženja likovnih umjetnika grada Prijedora.

– Pred nama je osmi prijedorski mural u projektu Prijedor – grad murala koje provodi Udruženje likovnih umjetnika grada Prijedora u saradnji sa gradom Prijedorom i i našim prijateljima iz Autonomne pokrajine Trentino i grada Trento, koji je od prvog momenta podržao ovu priču – rekao je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika grada Prijedora i koordinator projekta Prijedor–grad murala Boris Eremić.

Gradska uprava je finansijski podržala ovaj projekat. Udruženje likovnih umjetnika Prijedora osnovalo je nagradu pod nazivom Godišnja međunarodna nagrada “Paola de Maninkor” za najbolji mural u Prijedoru. Riječ je o trentinskoj umjetnici koja je 1998. godine oslikala prvi mural u Prijedoru, na zgradi Elektrotehničke škole.

RTRS