U Vili Stanković u Čortanovcima završen je u sredu uveče, 8. Ambijentalni pozorišni festival Novi Tvrđava teatar. Publika je najpre imala priliku da čuje odluke o nagrađenima i obrazloženje žirija, koji je ove godine radio u sastavu: Laslo Blašković, književnik (predsednik), Jovana Balašević, glumica i Ivana Đurić Paunović, književna prevoditeljka.

Nagrada za najbolju predstavu u celini pripala je ostvarenju „Jugoslavija, moja otadžbina“, Gledališča Koper i Pozorišta Prijedor.

„Veliki je rizik ispričati već mnogo puta ispričanu priču, ali kad se sve kockice sklope, i kad su svi akteri u građenju predstave tom riziku dorasli, onda publika ima priliku da joj se prepusti i da je sagleda u svetlu koje dotad na nju nije palo.

Zahvaljujući fantastičnoj glumi i skladu igre čitavog ansambla, nadmoćnoj režiji i uigranosti koja donosi dodatnu sigurnost za igru u trenutku, publika je imala priliku da doživi nešto što se i ne dešava toliko često: da diše kao jedno s predstavom“ – navodi se u obrazloženju žirija.

Albu Ištvanu dodeljena je nagrada za režiju predstave „Nesrećni“ u izvođenju pozorišta „Figura studio“ iz Georgenija u Rumuniji, sa obrazloženjem, između ostalog, da je „reditelj veštom manipulacijom glumačke igre na sceni, one koja ide na platnu, kao i igre svetla i senki, pokazao koliko smisleno i celishodno može biti kreativno poigravanje različitim umetničkim sredstvima“.

Dva priznanja za najbolju žensku ulogu pripala su glumicama iz predstave „Život se sa mnom mnogo poigrao“: Sanji Ristić Krajnov za tumačenje Nine i Gordani Đurđević Dimić za ulogu stare Vere.

„Sanja Ristić Krajnov u ulozi Nine stvara sliku jedne sudbine koja je uvek korak ispred svoje „vlasnice“, u kojoj je praznina ogoljena do srži, a s njom i bol koji nepogrešivo možemo osetiti dok prolazimo kroz sve faze njenog ulaska u zaborav“, istakao je Žiri za njenu ulogu Nine, a za Gordanu Đurđević Dimić je Žiri naglasio da „podiže igru u predstavi Život se sa mnom mnogo poigrao na nivo koji je podrazumeva nespojivo: lakoću i tegobnost, surovost i nežnost, borbu i predaju.

Smejemo se dok nam je u isto vreme na licu grč. Takav efekat može postići samo veoma posvećen znalac svog posla“.

Za najbolju mušku ulogu nagrađeni su Boris Šavija, koji igra oca Nedeljka u predstavi „Jugoslavija, moja otadžbina“, jer je našao balans u predstavljanju unutrašnjeg sukoba različitih aspekata svog lika čime je dodatno istakao tragiku i patos priče o Jugoslaviji, našoj deželi; te Hadži Nenad Maričić za ulogu Zdravka u predstavi „Berači snova“, koji je „mudrom i svedenom igrom, sagradio lik oca porodice koji se teško snalazi u tranzicijama i promenama koje ruše njegov svet i sistem vrednosti.

Postavljen u centar kruga on u sebi ne može da pronađe onu vertikalu za koju je mislio da je nenarušiva i zauvek prisutna“.

Gabrieli Crnković je dodeljena specijalna nagrada za režiju za predstavu „Ostajem ostati“ u izvođenju samostalne produkcije grupe glumaca iz Novog Sada.

Nova nagrada za glumu „Milan Gutović“

Festival „Novi tvrđava teatar“ ustanovio je još jedno priznanje, koje će se od ove godine dodeljivati pod imenom Nagrada za glumu „Milan Gutović“.

„Da bismo sačuvali uspomenu na Laneta Gutovića, ustanovili smo nagradu njegovog imena, koja će se dodeljivati svake godine za glumačko ostvarenje viđeno na ovim scenama i kojom će se glumci – ubeđena sam – ponositi, kao što se tom nagradom ponosi i ovaj festival“, istakla je u emotivnom govoru umetnička direktorka i selektorka Novog tvrđava teatra Vida Ognjenović.

Čast da ponese prvu nagradu „Milan Gutović“ pripala je Biljani Đurović za ulogu Ivanke u predstavi „Berači snova“ u izvođenju Zvezdara teatra iz Beograda.

„Ivanka Biljane Đurović, oslonjena na tradicionalnu ulogu supruge i majke, a na korak do polu-emancipacije žene u seoskoj sredini, snažnom i čvrsto postavljenom igrom gradi ovaj lik komičko-tragičkim sredstvima, i koji je u neprekidnom procesu tranzicijskog traganja“, istakao je Žiri u obrazloženju nagrade.

danas.rs
Foto – Srđan Pabllo Doroski