gimnazija sveti savaDirektori srednjih škola iz Prijedora i predstavnici Odjeljenja za društvene djelatnosti gradske uprave dogovorili su se da Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske predlože da šest srednjih škola u narednu školsku godinu upiše po pet odjeljenja sa po 24 učenika, izjavila je načelnik ovog gradskog odjeljenja LJiljana Babić.

“Očekujem da direktori srednjih škola budu realni, da shvate trenutak i da pokušaju zajedno sa gradskom upravom uputiti Ministarstvu prosvjete i kulture najrealnije zahtjeve da bismo mogli tu djecu izvesti nakon četiri godine ka zapošljavanju, a ne ka birou za zapošljavanje”, rekla je Babićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je navela da se u trima školama uvode novi smjerovi – u gimnaziji prirodno-matematički, u Elektrotehničkoj školi tehničar mehatroničar, a u Poljoprivredno-prehrambenoj agroturistički tehničar.

“Srednjoškolski centar iskazao je potrebu za akušerskim tehničarima, ali zbog manjeg broja učenika koji dolaze iz osnovnih škola nismo mogli udovoljiti ovom zahtjevu”, rekla je Babićeva i dodala da specijalna i muzička škola ostaju na nivou prošlogodišnjeg broja učenika.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Prijedor Valentina Sovilj rekla je da je ove godine na snazi instrukcija Ministarstva prosvjete i kulture da zajedno s prijedlogom upisnog plana, školski odbori dostave i analizu potreba tržišta, analizu brojki sa biroa i anketu učenika devetog razreda osnovnih škola.

Ove školske godine završni razred srednjih škola u Prijedoru pohađa 909 učenika, a završni razred osnovnih škola 701, što ukazuje na manjak preko 200 đaka za samo četiri godine.

Škole i lokalne zajednice dužne su da do 28. februara Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske dostave prijedlog plana upisa za narednu školsku godinu.

SRNA