GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora („Službeni glasnik Grada Prijedora“, broj: 7/13), na telefonskoj sjednici održanoj dana 20.05.2021. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1. Na području grada Prijedora trenutno je registrovano 34 lica sa pozitivnim testom na virus korona. Do sada se 1719 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 111 lica je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji je 36 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 7729 lica. U JZU Bolnicu „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor – COVID odjeljenje radi liječenja lica zbog oboljenja COVID -19 smješteno je 21 lice.

2. Dana 19.05.2021. godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.86-1/21 kojim se od 20. 05. 2021. do 07. 06. 2021. godine zabranjuju:
– sva javna okupljanja u grupama većim od 100 lica,
– sva privatna okupljanja u grupama većim od 50 lica (svadbe, krštenja, proslave, rođendani i sl.),
– organizacija i izvođenje muzike uživo u zatvorenom dijelu ugostiteljskog objekta.

U periodu od 20.05.2021. do 07.06.2021. godine ograničava se radno vrijeme u periodu od 06:00 do 24:00 časa:
a) svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i dr.);
b) Priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi,kazina, tombole i dr.).

Ovim Zaključkom je utvrđena i obaveza nošenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru kao i obaveza pridržavanja zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru. Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održati fizičku distancu od dva metra.

Takođe su ovim zaključkom donesene i sljedeće mjere:
– od 20.05.2021. do 07.06.2021. godine u periodu od 24,00 do 06,00 časova dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodje,
– od 21.05.2021. dozvoljava se orgaizacija i izvođenje muzike uživo ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće u prostoru na otvorenom (ljetna bašta, terasa, vrt) kao i na otvorenom prostoru uz strogo pridržavanje mjera propisanih od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.
– 0d 21. 05. 2021. do 07. 06. 2021. godine dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista uz prisutstvo publike i uz strogo pridržavanje mjera propisanih od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.
– Ovim Zaključkom je utvrđena i obaveza nošenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru kao i obaveza pridržavanja zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru. Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održati fizičku distancu od dva metra

3. Svi subjekti uključeni u sprovođenje mjera zaštite i sprečavanja širenja virusa korona na području grada Prijedora izvršavaju zadatke, mjere i preporuke date od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.

Naredbe, zaduženja i preporuke:

1. Obavezuju se svi subjekti i sva pravna i fizička lica na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije br. 86 -1/21 donesenog 19.05.2021. godine.

2. Obavezuju se subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost na području grada Prijedora da uslove obavljanja djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja COVID -19 bolesti na radnom mjestu.

3. Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova kontinuirano vrše kontrolu i nadzor nad sprovođenjem mjera utvrđenih zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije.

4. Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja virusa korona, a prije svega da poštuju mjere o ograničenom broju lica koja se privatno okupljaju (do 50 lica), održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, održavaju mjere lične higijene, te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade.

5. Gradski štab za vanredne situacije će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem virusa korona i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-26/21
Datum: 20.05.2021. godine

KOMANDANT
Dalibor Pavlović