Iako je povećan broj zaraženih virusom korona i ljekari poručuju da se bore za svako kiseoničko mjesto, u Prijedoru je u toku rekonstrukcija zgrade Psihijatrije koja je u pandemiji počela da se koristi kao Kovid bolnica.

Vršilac dužnosti direktora bolnice „Doktor Mladen Stojanović“ Andrija Vukotić kaže za Srpskainfo da i dalje traju radovi u okviru projekta Energetske efikasnosti, ali da su spremni da iskoriste zgradu Psihijatrije za smještaj zaraženih pacijenata.

– Mi ćemo renoviranje morati zaustaviti, ako nam broj pacijenata popuni kapacitet petog sprata. Spremni smo za dan-dva da smjestimo pacijente u zgradu Psihijatrije ako bude potrebno. Prije dva dane je bilo 16 prijema, juče je bilo samo četiri prijema, ali dva pacijenta su umrla u 24 sata, prekjuče je bio bum po pitanju hospitalizacije – rekao je on.

Vukotić tvrdi da je za smještaj zaraženih pacijenata još uvijek dovoljan peti sprat bolnice. Međutim, otkriva da je krajem prošle sedmice i na prvom spratu bolnice otvorena Kovid intenzivna njega na kojoj je 10 respiratora i tu smještaju pacijente sa težom kliničkom slikom. Vukotić tvrdi da je prvi sprat stavljen u upotrebu zato što sistem ne može izdržati da se na petom spratu spoji više od sedam pacijenata na kiseonik i da spajanjem osmog pacijenta na kiseonik, sistem puca.

– Na petom spratu kovid odjeljenja trenutno je 57 pacijenata, od kojih je 29 na kiseoničnoj terapiji, četiri na neivazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a u Koviod intenzivnoj njezi na prvom spratu imamo pet pacijenata i svi su na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji – kaže on.

Vukotić kaže da ima dovoljno obučenog srednjeg kadra koji prati stanje pacijenata koji su priključeni na pacijent-monitore.

– Internisti i infektolozi ne znaju da rade na respiratorima, ali tu funkciju obavlja anesteziolog, sve što je potrebno za respirator ili neinvazivnu mehaničku ventilaciju, anesteziolog radi sad. Srednjeg medicinskog kadra imamo, ali veliki broj ljekera je bio zaražen, njih 120 je bilo psr pozitivno. Ljekari koji su bili u izolaciji su se vratili, neki su imali obostarne upale pluća pa moraju da idu na pulmunalnu rehabilitaciju, neki ljekari imaju svojih zdravstevnih problema pa su dobili odobrenje na papiru da mogu da rade samo osam sati, a ne 24 sata, i ja moram da se povinujem tome što je na papiru – tvrdi Vukotić.

Infektolog prijedorke bolnice Boris Ćurguz, koji je više od godinu dana prvi na borbenoj liniji sa virusom korona, juče je rekao da se ljekari bore za svako kiseoničko mjesto, te ukazao na činjenicu da se u zgradi Psihijatrije, koja se zbog renoviranja ne koristi, nalaze 42 kiseonička mjesta.

– Situacija postaje dramatična, zato što praktično gubimo smještajne kapacitete, ostajemo bez kiseoničnih mjesta. Prinuđeni smo da vraćamo teške pacijente. U novembru, decembru imali smo 90 pacijenata, ali radili smo na dvije lokacije, tada smo imali zgradu Psihijatrije -naveo je Ćurguz.

Pored nedostatka mjesta, Ćurguz je rekao da nedostaje i zdravstvenih radnika za rad sa kovid pacijentima.

-Imali smo veći problem kod nas, imamo dovoljno respiratora i dovoljno mašina za potporu, ali imali smo problem zato što se neki od naših zdravstvenih radnika nisu usuđivali to da koriste, i to jasno i nedvosmisleno treba reći, ali to je problem u našoj kući koji treba sami da riješimo -izjavio je on.

Dodao je da su neravnomjerno raspoređeni odgovornost i rad sa pacijentima koji su zaraženi koronom, i da su tek sada uključene neke službe u rad kovida.

RENOVIRANJE I UPOZORENJA

Vršilac dužnosti direktora bolnice „Doktor Mladen Stojanović“ Andrija Vukotić kaže da bi radovi na Kovid bolnici trebalo da budu završeni u junu. Objašnjava da bi unutrašnji radovi mogli da budu završeni i za 15, 20 dana ukoliko to budu zahtjevali uslovi, a da vanjski radovi, poput termo-izolacije i fasade mogu da traju i dok su pacijenti u objektu.

Renoviranje zgrade Psihijatrije, koja je u pandemiji namjenjena za Kovid bolnicu počelo je još u septembru 2020. godine. Pacijenti su bili smješteni u prizemlju, a na spratu je renoviran krov i zamijenjena stolarija. Budući da je povećan broj pacijenata sa kovid oboljenjem tadašnji direktor prijedorske bolnice Mirko Sovilj obustavio je renoviranje zgrade. I dok su zdravstveni radnici, među kojima je i direktor UKC Banjaluka Vlado Đajić upozoravali da se krajem februara i početkom marta očekuje treći talas virusa korona, u Prijedoru odlučuju da upravo u tom periodu, odnosno prvog marta nastave sa renoviranjem prizemlja zgrade Kovid bolnice.

srpskainfo.com