Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da su odobrene stipendije za svih 260 studenata koji su se prijavili na konkurs za dodjelu stipendija prvog ciklusa studija u akademskoj 2020/2021. godini, kao određeni vid pomoći i podrške zbog aktuelne situacije izazvane epidemijom virusa korona.

“To je najmanje što smo mogli učiniti za njih u ovim teškim vremenima. Ovim pokazujemo da su nam mladi bitna karika bez koje grad ne može i da želimo da što lakše i što uspješnije završe studije i da jednog dana kreiraju budućnost ovog grada”, rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru.

On je naveo da se na konkurs prijavilo 260 kandidata, i to 113 po socijalnom statusu, 91 po deficitarnom zanimanju i 56 po uspjehu na studiju.

“Pravo na stipendiju od njih 260 ostvarilo je 127, a 133 nisu ispunila uslove iz pravilnika, ali sam odlučio da svi dobiju stipendije, uvažavajući položaj i njih i njihovih roditelja”, rekao je Pavlović.

On je najavio da će u budžetu grada za 2021. godinu za stipendije biti predviđeno 530.000 KM i da će iznosi stipendija ostati isti kao i do sada 120 KM za studente, a 70 KM za srednjoškolce, u toku deset mjeseci.

“Stanje u budžetu nije sjajno i punjenje budžeta je daleko manje od planiranog, ali ćemo naći načina da na nečemu drugom uštedimo da bismo ovu stavku ispoštovali. Želimo im sreću i da se što prije vrate sa diplomama”, poručio je Pavlović.

On je dodao da mjesečni iznos stipendija nije mijenjan, te da će one biti povećane kada situacija u budžetu bude bolja.

Konkurs za stipendije bio je raspisan 18. decembra 2020. godine, dok je procedura dodjele stipendija učenicima srednjih škola završena prije toga.

Studenti koji uz konkursnu prijavu nisu dostavili podatke o tekućem računu treba da ih dostave u kancelariju 64 u zgradi Gradske uprave. O vremenu i mjestu potpisivanja ugovora studenti će biti naknadno obaviješteni.

SRNA
Foto – ilustracija