Neven Crnić (26) iz Prijedora operom se počeo baviti još u osnovnoj školi. Zahvaljujući svom trudu i talentu uspio je da upiše opersko pjevanje u klasi jednog od najboljih profesora u Gracu, gdje je danas stalni član opere.

Sve je počelo tako što je Neven saznao da je njegov idol Toše Proeski takođe učio opersko pjevanje. Ubrzo je počeo pohađati časove kod profesorice Tijane Vuksan, te je vremenom zavolio operu. Konačno, u trećem razredu srednje škole odlučio je da će mu to biti primarno zanimanje.

„Prvobitno sam upisao opersko pjevanje zbog pop muzike, jer sam jednom prilikom, dok sam još uvijek pohađao osnovnu školu, čuo da je Toše Proeski učio opersko pjevanje i samim tim sam mislio da ako i ja budem usavršio tehniku, moći ću da pjevam kao on“, ispričao nam je.

Za njegovu želju da napreduje znala je i njegova profesorica, koja ga je uputila Antoniusu Solu, jednom od najboljih učitelja opere u Gracu. Nakon što su uspostavili kontakt sa profesorom i dogovorili se da Neven kod njega pohađa časove, morao je svaka tri mjeseca da putuje u Austriju na nekoliko dana.

„Profesorica mu je poslala mejl u moje ime i zamolila ga da mi održi nekoliko časova, te sam zbog toga često putovao u Beč. U početku se profesor dvoumio da li da me primi u klasu jer sam bio jako mlad, imao sam samo 19 godina, ali na kraju me ipak primio“, kazao je u razgovoru za eTrafiku.

Prva uloga kojom je Neven predstavljen publici bila je Schaunard, iz Pučinijeve opere „La Bohème“, zahvaljujući kojoj je stekao dobru reputaciju i započeo karijeru baritona. Nakon dvije godine postao je stalni član opere u Gracu, i od tada je počeo da dobija glavne uloge. Njegova prva glavna uloga bila je vrlo zahtjevna, a igrao je Rodriga Posu iz Verdijeve opere „Don Carlo“. Poslije ove je uslijedila i njegova uloga Leporella iz Mocartove opere „Don Giovanni“.

„Moja prva uloga u kojoj sam tumačio Schaunarda bila je vrlo značajna za nastavak moje karijere i izgradnju moje reputacije jer sam upravo zbog nje dobio pohvale operskih kritičara. Uskoro sam dobio i svoju prvu glavnu ulogu koja je specifična zbog toga što ne dobije mnogo ljudi priliku da je pjeva prvi put sa 25 godina, a takođe je vrlo zahtjevna. Ipak, to je ujedno i jedna od mojih najdražih uloga“, objasnio nam je.

Za Nevena opera nije samo posao, ona je takođe vid uživanja i način da se iskaže kao umjetnik. Iako je operu upisao u cilju da nastavi putem svog idola, ipak je na kraju zavolio ovaj vid umjetnosti. Kada je otišao u Grac trebalo mu je vremena da se snađe u drugačijem okruženju i nauči novi jezik, ali je ipak uspio.

„Ponekad pomislim da je bilo zapisano već negdje da ću se baviti operom. Iz dječijih snova ovo je preraslo u posao kojim se bavim, i jako mi je drago što se dosta mog uloženog truda isplatilo, u svoj uspjeh takođe bih svrstao i svoju prvu nagradu i nagradu publike na Drugom internacionalnom Haydn festivalu“, izjavio je za eTrafiku.

etrafika.net