Cijepanje Prijedora i odvajanje Omarske kao zasebne opštine, koje je obećao Milorad Dodik na jednom od predizbornih sastanaka u Omarskoj, neće biti moguće bez rješavanja pitanja Kozarca – objašnjava gradonačelnik Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potvrđuje da je donesena skupštinska odluka u Prijedoru o odvajanju Omarske, te da su protokolom sve dalje odluke prenesene na republički nivo. Ali ostaje neriješeno pitanje prostornog neslaganja između ova dva lokalna dijela u Prijedoru.

„Onaj ko daje tu ocjene, mora preuzeti obaveze u slučaju da bude sporenja i na međunarodnim organizacijama. Mi smo učinili ono što je narod htio, ili ko je već na njih uticao, sad je ostalo da se riješi to prostorno neslaganje”, rekao je Đaković.

Na nedavnom sastanku sa građanima u Omarskoj, Milorad Dodik je najavio prekrajanje Prijedora i obećao donošenje Zakona o formiranju opštine Omarska. Namjerno ili ne, pred tim istim građanima nije spominjao probleme u vezi sa prostornim rješenjem između Omarske i Kozarca.

Dodiku je izgleda bilo bitnije da naglasi da je za potez razgraničenja Omarske sa Prijedorom najvažnije ko će uzeti vlast u ovom gradu na predstojećim lokalnim izborima. U SNSD-u ne komentarišu pojedinačna obećanja i postupke svog šefa. Srđan Rajčević poručuje da, kada je u pitanju DNS, podržaće one koji su uz njih na lokalnom nivou.

„DNS je bio jasan po pitanju republičkog nivoa. Oni su takvu odluku donijeli na Predsjedništvu. A što se tiče situacije na lokalu, mi kao SNSD podržavamo svakoga ko će dati podršku našim kandidatima za načelnike i gradonačelnike”, poručio je Rajčević.

Analitičari ocjenjuju da je najava o eventualnom prekrajanju Prijedora klasičan primjer političke odmazde, s obzirom na to da je uporište DNS-a upravo u ovom gradu.

„ To je nemoguća misija, jer DNS neće dopustiti rovarenje po svom dorištu, ipak je Prijedor bastion DNS-a. Tako bi i sada druge opštine gdje je na vlasti opozicija mogle da dođu u sličnu situaciju, i da dođe do mijenjanja izbornih jedinica ili opština, samo kako bi se došlo do vlasti”, kaže politički analitičar Darko Kuzmanović.

Demokratski narodni savez raskinuo je dugogodišnju koaliciju sa SNSD-om polovinom oktobra ove godine, obavezujući poslanike u Parlamentu Srpske da napuste vladajuću koaliciju, i poslanika u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da istupe iz srpskog kluba u kome su do sada djelovali. Predsjedništvo DNS-a je ipak ostavilo slobodu čelnicima DNS- a u lokalnim zajednicama da odluče sami čije će kandidate podržati na predstojećim lokalnim izborima.

BN TV