Vršilac dužnosti direktora bolnice “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru Mirko Sovilj izjavio je danas da ova ustanova normalno i odgovorno funkcioniše i u potpunosti izvršava zadatke.

Sovilj je rekao na konferenciji za medije u Prijedoru da su predstavnici prijedorskog SNSD-a na jučerašnjoj konferenciji za novinare iznijeli netačne informacije o ovoj ustanovi, odbacivši navode da su potopljeni novi medicinski aparati jer se to nikada nije desilo, a dešavalo se da podzemne vode izbiju u suteren bolnice u prostorije vešeraja.

On je rekao da nisu probijeni rokovi za angio salu, budući da je tenderska procedura pokrenuta u julu 2018. ponavljana zbog žalbi ponuđača i da je ugovor sa “Simensom” potpisan u julu ove godine, da je oprema stigla prije sedam dana i da slijedi tender za uređenje i opremanje prostora koje prethodi montaži opreme.

Sovilj je odbacio tvrdnje da je Vlada Republike Srpske prebacila na račun bolnice 1,7 miliona maraka za te svrhe, ističući da je Vlada odobrila 1,3 miliona maraka koje će na kraju posla biti isplaćene dobavljaču, a da je obaveza bolnice tender za uređenje i opremanje prostora.

“Od tih 1,3 miliona maraka ostaće 40.000 KM i molio sam ministre zdravlja i finansija da nam to odobre za sufinansiranje uređenja i opremanja koje će koštati oko 100.000 KM”, poručio je Sovilj.

Govoreći o stanju objekata, on je podsjetio da je bolnica useljena 1985. godine i da joj jeste potrebna rekonstrukcija. Podsjetio je i da je u toku projekat energetske efikasnosti u zgradi psihijatrije koja sada služi kao kovid odjeljenje, a da je i centralni objekat prošao prvi stepen evaluacije za takvu intervenciju.

Sovilj je dodao da se više neće oglašavati na bilo koji pokušaj uvlačenja bolnice u politizaciju, te zamolio sve političke subjekte da se od toga uzdrže.

Pomoćnik direktora za ekonomska pitanja Gordana Žujić izjavila je da su bruto plate svim zaposlenim redovno izmirene za prvih osam mjeseci, a da su raniji dugovi po osnovu poreza i doprinosa karakteristični za sve ustanove ovog tipa u Republici Srpskoj i da su reprogramirane.

“Niko od radnika ko je imao dovoljan fond sati nije dobio manju platu za redovno radno vrijeme. Niko za redovan rad nije dobio manju platu niti je bilo smanjenja plate ikome. Naprotiv, radnici koji su radili u kovidu svih ovih mjeseci dobijali su stimulaciju od 20 odsto od njihove plate i to je bio pravi način da budu nagrađeni jer je većina njih dobrovoljno prihvatila da radi u uslovima koji su svima bili nepoznati“, navela je Žujićeva.

SRNA