Manifestacija “Miholjsko ljeto” večeras je počela u Prijedoru predavanjem “Odužimo dug”, posvećenim solunskim dobrovoljcima sa tog područja.

Predavanje je organizovalo Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor čiji je predsjednik Željko Šormaz napomenuo da je ovo nastavak priče počete prije dvije godine, kada su organizovali akademiju povodom 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata i inicirali da se u gradu na Sani podigne spomenik solunskim dobrovoljcima.

“Zvaničnu inicijativu uputili smo gradu i dobili odgovor da ne postoje zvanični podaci o imenima tih ljudi, što je bio povod za provođenje akcije da se pronađu”, dodao je Šormaz.

Predavač, profesor istorije, Dejan Karlica rekao je da se ne zna tačan broj solunskih dobrovoljaca iz Prijedora, jer to nije istoriografski obrađeno, što zbog nemarnosti, što zbog komunističkog perioda koji je imao snažan otklon prema tome.

“I evo, dopalo je na nas mlađe generacije da se u okviru kulture sjećanja posvetimo ovom pitanju”, rekao je Karlica koji se nada će ovo istraživanje rezultirati i izdavanjem monografije o solunskim dobrovoljcima sa područja Prijedora, a čija bi kruna bila podizanje spomenika.

U pratećem programu večeras je nastupila muška pjevačka grupa Udruženja.

Miholjdan je slava Udruženja za očuvanje tradicije koja će ove godine biti obilježena u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Za utorak, 13. oktobar, za 19.00 časova u Pozorištu Prijedor najavljen je koncert Beogradskog omladinskog narodnog orkestra kojim rukovodi maestro Slavko Mitrović Cale.

U srijedu, 14. oktobra, kada se završava manifestacija “Miholjsko ljeto”, u Muzičkoj školi “Savo Balaban” biće održan masterklas harmonike, na kojem će maestro Mitrović podijeliti znanje i iskustvo sa mladim i afirmisanim prijedorskim harmonikašima.

Organizator manifestacije je Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor, pokrovitelj je grad Prijedor, a saorganizatori Kolo srpskih sestara, kulturno-umjetnička društva “Kozara” i “Milan Egić”, Muzička škola “Savo Balaban” i Radio-klub “Kozara”.

SRNA
Foto – ilustracija