Fudbaleri Rudar-Prijedora plasirali su se među 16 najboljih ekipa u Kupu BiH nakon što su u meču šesnaestine finala sasvim zasluženo slavili protiv Olimpika iz Sarajeva rezultatom 4:0 (0:0).

Domaći trener Savić je od početka meča dao priliku igračima koji su manje igrali u prethodnim duelima Prve lige RS, dok je premijerligaš sa stadiona “Otoka” došao sa “drugom” ekipom koju su činili igrači mlađi od 21 godine jer im je prevashodni cilj opstanak u društvu najboljih bh. timova.

U domaćim redovima na startu susreta najagilniji je bio Marinko Rastoka koji je pokušao u 2. i 14. minuti, ali je njegove udarce odbranio golman Ćutahija.

Odlične lopte sa svoje polovine terena dijelio je i stoper Danilović koji je najčešće dijagonalama na lijevom krilu pronalazio Rastoku koji je u 34. i 36. minuti dobro ubacivao pred gol gostiju ali su prvo Bilbija a potom i Jaćimović u dobrim prilikama šutirali pored gola, pa je prvi dio meča završem bez promjene rezultata.

Na početku nastavka, Savić je trostrukom izmjenom pokušao da unese živost u redove “rudara sa Sane”.

Jakupović, Burazor i Stjepanović su zamijenili Dragića, Matovića i Bilbiju, i to se odmah osjetilo u igri.

U 54. minuti Dojčinović je sa desnog krila uputio centaršut, lopta je stigla na suprotnu stranu odakle je pokušao Rastoka, a nakon toga i Jaćimović, lopta se potom odbila do Jakupovića kojem nije bilo teško da sa “peterca” postigne gol za vođstvo.

Igrala se 68. minuta kada je sjajnom “dubinskom loptom” Danilović proigrao Kulenovića koji je izmakao svojim čuvarima ali onda slabo šutirao.

Isti igrač bio je akter akcije koju je minut kasnije počeo Gavranović, nastavio Rastoka, ali centarfor domaćih koji je zamijenio Jaćimovića ponovo promašuje.

U 70. minuti Gavranović lijepo dodaje do Burazora koji je izdržao start gostujućeg igrača na ivici kaznenog prostora a onda sa 12-13 metara rezantno pogodio mrežu Ćutahije za 2:0.

Sve je bilo riješeno dva minuta kasnije kada strijelac prethodnog pogotka asistira Stjepanoviću koji ulazi u kazneni prostor Sarajlija, obilazi golmana i gura loptu u praznu mrežu za 3:0.

U 80. minuti ponovo dobra asistencija Rastoke za Jakupovića koji pogađa sa 12-13 metara za konačnih 4:0.

Kup BiH – 1/16 finala

Rudar-Prijedor: Olimpik 4:0 (0:0)

Prijewdor
Gradski stadion
Bez gledalaca
Sudija: Aleksandar Njegomirović(Prnjavor)
Strijleci: Jakupović u 54. i 80., Burazor u 70. i Stjepanović u 72. minuti
Žuti kartoni: Bilbija, Burazor, Matović (Rudar-Prijedor), Gušo, trener Selimović(Olimpik)

Rudar-Prijedor
Topolović, Dragić(Burazor), Danilović, Milićević, Bilbija((Stjepanović)Posarić), Matović(Jakupović), Gavranović, Kovačević, Rastoka, Dojčinović, Jaćimović(Kulenović)
Trener-Boris Savić

Olimpik Sarajevo
Ćutahija, Mahmutović, Halilagić(Đorda), Ramić, Gušo, Kišić, Imamović(Hiseni), Hasanović(Fetahović), Radović(Džanko), Arnautović(Tabaković), Đuderija
Trener: Esad Selimović

Tekst i foto – www.prijedordanas.com