Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Centralnom spomen – obilježju, na Mrakovici obilježena je 78. godišnjica Bitke na Kozari.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednica Srpske, Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, delegacija Vlade predvođena ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Duškom Milunovićem, predstavnici Vlade Srbije i Ambasade Rusije u BiH, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo kao i delegacije SUBNOR-a i Udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Kod centralnog spomenika poginulima položeni su vijenci, a prethodno je služen parastos.

Vijence su, pored Dodika, položili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i ostale delegacije.

Ovom događaju prisustvovao je manji broj ljudi zbog trenutne epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona.

Bitka na Kozari je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno 40.000 civila, a 68.000 je zarobljeno i odvedeno u logore.

Bitka je počela 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Stradalo je 10.000 boraca narodno-oslobodilačke borbe.

RTRS