Svi objekti Dječijeg vrtića “Radost” Prijedor biće otvoreni 1. juna, a od ukupno 460 djece za korištenje usluga u junu prijavljeno je njih oko 200, izjavila je danas vršilac dužnosti direktora ove predškolske ustanove Bojana Kos.

“Nemamo precizan broj jer nisu se još javili svi roditelji. Imamo 19 grupa i ispoštovaćemo osnovni normativ Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske da u grupama ne smije biti više od 15 djece. Danas i sutra imamo dezinfekciju u svim objektima koji od 1. juna rade i u gradu i u Omarskoj i u Kozarcu”, rekla je Srni Kosova.

Ona je navela da ima grupa u kojima se prijavilo po troje-četvoro djece, kao i jedna grupa u kojoj se prijavilo 17 djece, tako da će vjerovatno biti i raspoređivanja.

“Pored trijaže djece i zaposlenih, beskontaktnog mjerenja temperature i prolaska kroz dezo-barijere, roditelji čija djeca će u junu ići u vrtić dužni su potpisati izjavu da niko od članova porodice nije pod zdravstvenim nadzorom, da su upoznati sa uputstvima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, da su oba roditelja zaposlena i da nemaju druge mogućnosti zbrinjavanja djeteta”, navela je Kosova.

Prema njenim riječima, u ovom mjesecu samo je radio centralni objekat sa maksimalno 29 djece koja su dolazila, kao i objekat u Omarskoj gdje je bilo ne više od četvoro djece, a mnogi roditelji, čija djeca nisu koristila usluge u maju, negodovali su zbog odluke Upravnog odbora ove ustanove da ipak plaćaju dio redovne cijene za maj, a nisu plaćali ni april ni dio marta.

“Upravni odbor odluku o plaćanju donio je bez konsultacija sa rukovodstvom ustanove i bez konsultacija sa Odjeljenjem za društvene djelatnosti grada Prijedora. Ukazivali smo na to kako je ovo pitanje riješeno u Banjaluci, da bude i kod nas, ali nije bilo sluha. Odluku su nam protokolisali i mi nemamo izbora nego poštovati je”, naglasila je Kosova.

Prema odluci Upravnog odbora, roditelji čija djeca su boravila u vrtiću, plaćaju 105 KM odnosno za 30 odsto manje od redovne cijene od 150 KM, dok roditelji djece koja nisu koristila uslugu boravka u maju plaćaju 30 odsto od pune cijene odnosno 45 KM.

“Roditelji smatraju da se ovo ne treba dovoditi u vezu sa plaćanjem usluge čuvanja mjesta koja je ugovorom predviđena, jer ovo nije u pitanju čuvanje mjesta. Niti ko novi od djece može sada biti upisan, pa da bi plaćao punu cijenu, niti je roditeljima jednostavno tražiti alternativu za zbrinjavanje djece kako bi se smanjio ukupni rizik širenja zaraze”, pojasnila je Kosova.

Ona je dodala i da su svi vaspitači ove ustanove testirani na virus korona i da su svi rezultati bili negativni.

SRNA