Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 417 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 12 osoba u Republici Srpskoj.

Riječ je o dva muškarca i deset žena. Dva muškarca su srednje životne dobi, pet žena je srednje životne dobi, a pet žena je starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta pet osoba je iz Banjaluke, tri iz Prijedora, i po jedna osoba je iz Broda, Čelinca, Kotor Varoši i Prnjavora.

Jedna osoba je hospitalizovana, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 časa, testirano je i još 13 zdravstvenih radnika iz Banjaluke, Laktaša, Doboja, Čelinca i Istočnog Sarajeva i svi testovi su negativni. Takođe, testirano je i 20 vaspitača iz dječijih vrtića iz Banjaluke, Broda i Teslića i ovi nalazi su takođe negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.278 slučajeva virusa korona, a ukupno su preminule 92 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 643 osobe.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 21.700 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječe 93 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovana su 42 pacijenta teže kliničke slike, dok je u izolaciji pet pacijenata.

Kod tri pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri pacijenta imaju podršku kiseoničke maske. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je deset pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 30 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je 54 pacijenta sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 14 pacijenata, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru 14 pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta, i u Bolnici u Gradišci je šest pacijenata.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalazi se 149 osoba, 17 osoba je u Studentskom domu u Trebinju, dvije osobe su u Domu učenika u Bijeljini i 28 osoba je u Domu učenika u Doboju. U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 4.588 osoba, a nadzor je završen kod 27.967 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

ATV BL